fbpx Модата - комуникация на успеха | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дрескод с Веселка Крачунова

Модата - комуникация на успеха

Живеем изключително забързано, а ежедневието ни е наситено със задачи от всякакво естество. Човек така се е устроил с годините, че неизменно е съпроводен и съпътстван от неща, без които вече не може. Не можем без вода, без храна, без въздух и … без дрехи.

Вече не можем и без телефони, компютри, телевизия, но все пак в даден момент бихме се лишили от тях. Но не можем ли да излезем без дрехи, защото ще ни помислят за луди.

За всички времена и нрави е валидна поговорката - “ По дрехите посрещат - по ума изпращат”. Те са много мощен вид комуникация. С външния си вид, който обикновено е комбинация от дрехи, аксесоари, прическа и излъчване, ние предизвикваме някаква асоциация у хората срещу нас. Същевременно този ни външен вид в повечето случаи е израз на нашето настроение, светоглед и хармония. Хората, които изглеждат добре са в хармония със себе си и настроението си. Обратното, тези, които отблъскват или нещо във външния им вид ни дразни, са в дисхармония.

Какво означава това?

Чрез външния ни вид ние можем да въздействаме и на себе си, и на околните, предизвиквайки позитивни емоции или негативни нагласи. Тук цветовете са от голямо значение. Още от древни времена египтяните са знаели как да лекуват болести с цветотерапия или по-известна днес като хромотерапия. Те са приготвяли стаи в различни цветове и в тях са оставяли болните да се възстановяват и лекуват, като в зависимост от болестта е и цвета. В днешни времена цветовете и светлината продължават да се използват в естетичната медицина, но в модата те са нещо велико. Смело можем да кажем, че цветовете в модата лекуват настроението.

Дрехата е част от нашето битие - обикновено, необикновено, бляскаво, сиво, драматично, тривиално, работно или домашно, на път или на събитие - всяка минута, час, ден, месец, година! Това всъщност е големият залог - дрехата трябва да бъде достоен партньор в живота ни, а не просто треторазреден играч или резерва. Тя е неизменният комфорт за нашето ежедневие, споделя нашето настроение и допълва излъчването ни. Без значение от пол, раса, религия, външен вид, професия или известност и без значение в коя точка на света живеем.

Ние, дизайнерите, които правим дрехи за жената, трябва да облечем всяка дама. Не само тази, която гледа от корицата на списание - лъскава и недостижима. Въпреки, че и тя е съвсем истинска, но от малцината погалени от Господ и съдбата с перфектен външен вид.

Жената е навсякъде и невинаги е с идеални пропорции и външен вид, но всяка е с характерна индивидуалност и подчертавайки я винаги ще бъде красива. Красотата не е само в идеалните пропорции, а най-вече в хармоничното излъчване. Когато една жена е облечена в дреха, с която се чувства добре и е в комфорт с момента от ежедневието си, то тя неизменно излъчва позитивизъм и хармония. Великият дизайнер Емануел Унгаро казва: “ Луксът е въпрос на пари, елегантността на интелект….” Ще си позволя да допълня, че красотата е въпрос на това какво излъчваш, а излъчването е вибрацията, която оформя външния ти вид. Дрехата, която ви допълва, е брилянтен акомпанимент на вашата вибрация.

Бързо развиващите се технологии, които все повече улесняват начина на живот и отстъпване на строгите изисквания и етикети в облеклото водят към все повече ежедневна мода в различните и вариации. Факт е, че стилът “нормкор” (от англ. дума normal - обикновен и core - сърцевина) набира популярност и сред богатите и известните. Това само може да ни наведе на изводите, че бъдещето е в CASUAL стил мода.

Замисляли ли сте се как избирате какво да облечете? В повечето случаи поводът е определящ. А сезонът? Невинаги. Годините, килограмите, косата или пък цвета на очите? Определено - не! Отваряте гардероба и винаги избирате настроението си. Не са ви нужни безброй гардероби и необятно количество дрехи! Нужно ви е само настроение!

Знаем ли какво е самочувствие?

Думата идва от " сам" и " чувство"! Колко е простичко - означава да усещаш себе си, да знаеш кой си. Не е нужно да бъдем различни от себе си, за да бъдем красиви, модерни и елегантни, успешни. Нека не пренебрегваме собствените си разбирания и нужди в името на чужди и идеи и модни схващания. Когато човек не се чувства добре в обувките си, то походката му е нестабилна и смешна, ако дрехите не са му по размер или контрастират с излъчването му, продължава дискомфорта в поведението и цялостната визия. Какво постигаме в крайна сметка? Не се чувстваме себе си, нямаме самочувствие.

Вдъхновенията са навсякъде от улицата до музиката, от приятелите до пазара, от улиците на София, през старинните виадукти на Флоренция, павираните улици на Рим, Сохо в Лондон, метрото в Париж, Старата църква, Античния театър в Пловдив, брега на Черно море или Атлантическия океан, хората, които ни заобикалят.

представените модели са дело на Веселка Крачунова