Вино, направено с любов

 
 

Поредното доказателство, че в България се прави вино с много любов е бутикова изба Марян. Собствениците Светла и Илия Иванови, юристи по образование решават да превърнат страстта си към виното в професия и създават винарска изба в село Марян в Еленския Балкан – район с вековни традиции в правенето на вино. Винарска изба Марян се появи на пазара през лятото на 2012, като още в началото спечели сребърен медал за Sense of Tears Rose 2011 на престижния Балкански Международен Винен Конкурс, провел се в София през юни миналата година.  За философията на вината, за избора на място и всичко, свързано с избата гостите разбраха от собствениците на Марян.

Бяха дегустирани 4 вина, придружени от специално подбрано меню, което разкри финеса и очарованието на белите вина и единственото розе, както и мощния чар на череното вино Queen Elena. Необикновената история на селото е свързана с легендата за красивата дъщеря на Цар Иван Александър, Кера Тамара - сестра на Цар Иван Шишман – последният Български владетел. В имената им запечатахме късче от българската история и от славното Второ Българско Царство, разказват собствениците на избата Светла и Илия Иванови и Галина Нифору, консултант на избата.

Ето и самата легенда:  Кера Тамара била известна със своята хубост и благочестивост, както и с обичта на царя към нея. Именно затова султан Мурад І поискал да му бъде дадена тя за жена в знак на примирие между двамата владетели. Царят дълго отлагал тежкото решение, но накрая през 1378 г. Кера Тамара, която била наричана Мара, била принудена да замине при султана. Дълго се прощавала тя с любимите си места. Там, където стояла и плакала, от сълзите й поникнали лози и дали невероятно грозде. Царкинята пътувала с група приближени и охрана, и пътят им минал през едно малко село в полите на Стара планина, където спрели да нощуват. Този манастир бил „Преображение на Св.Богородица“, и царкинята никак не бързала да тръгне от това място. Когато все пак си тръгнала, оставила дарове и помолила : „Нека селото вземе моето име. Няма да я има вече Хубава Мара, друга ще бъда.“ От тогава селото се казва Марян, на името на една хубава и смела българка. Всички вина на Марян носят отпечатъка на славното Второ Бъларско Царство: Kra Tamara Sauvignon Blanc, Kera Tamara Chardonnay, Sence ot Tears Rose, Queen Elena Cuvee и последното вино на избата, което все още отлежава в специални френски дъбови бъчви Ivan Alexander.

Моля коментирайте