fbpx Колко дълго да разказвате за себе си, за да привлечете внимание? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Колко дълго да разказвате за себе си, за да привлечете внимание?

Летният сезон често е водоразделен за професионалната реализация на доста хора. Много компании пък използват периода, за да намерят специалисти, които от есенния сезон с пълна сила да се включат в работния процес. През лятот се подготвят проекти, които да стартират есента. Остава въпроса да привлечете вниманието върху себе си, за да ви предпочетат, като точния кандидат. На първия етап биографията ви ще разкаже за вас най-точно.
Вашето СV не бива да надхвърля две или три страници А4, отпечатани само от едната страна на листа. Някои срещат трудности при съставяне на по-дълъг от една страница документ, особено когато трудовият им път е по-къс. Други пък не успяват да вместят своето СV в по-малко от четири или пет страници при първата чернова. Нека разгледаме двата проблема.

„Моето СV е прекалено кратко“

Ако сте завършили наскоро училище, вашето СV следва да има в по-голяма степен личностен характер. Това дава възможност да опишете различни дейности, в които сте вземали участие в училище или университета. Можете например да изброите отборите или тематичните групи, в които сте участвали. Ако сте завършили със зрелостни изпити по отделни предмети, имате възможност да посочите оценките, които сте получили. Можете да изброите отделните постижения, както и други лични данни върху лист, който да прикрепите към своето СV или да използвате част от тези данни в самото него.
Ако все пак оставате с усещането, че документът е кратък и не отразява същността на нещата по подобаващ начин, анализирайте съдържанието му. Много е възможно да става дума за несъзнателно „самоподценяване“. Избягвайте прибързаните решения относно кое да включите и кое не. На този етап не се отказвайте от нищо.
Вписвайте всичко – всяко нещо, с което сте се занимавали, всеки образователен или професионален курс, всички интереси и умения. Мнозина намират почвата тук прекалено хлъзгава и не умеят да съставят списък на собствените положителни качества. За да направите своето СV в максимална степен пълно и въодушевяващо, трябва да включите в него повече свързана с личностната ви информация.

„Моето СV е прекалено дълго“

Трябва да го съкратите до рамките на две или три страници. Никой не чете повече. Поставете се на мястото на човека, седнал пред купчина СV, притиснат от необходимостта час по-скоро да избере най-подходящото сред тях. При вида на 20 документа, които трябва да прочете за половин час, той с готовност ще се откаже от най-дългия.
Изключения от това правило се допускат за по-възрастни лица с разнообразно академично образование, които имат за изброяване множество курсове и степени, както и за ония, които са оставили зад гърба си по-голямо число длъжности. Но в никой случай не бива което и да било СV да надвишава три страници от формат А4.
Дори да сте художник, актьор или писател с голямо количество професионални изяви, откажете се от изкушението да опишете всичките. Ако все пак държите на това, съставете списък и го прикрепете към нормалното СV.
Ако обаче сте в началото на процеса по изготвяне на своето СV, добре е да разполагате с по-дълга чернова, която да „окастрите“ и редактирате. Анализирайте поотделно всеки раздел, за да прецените какво можете да махнете от него. Забелязват ли се чувствителни разлики в дължината на отделните раздели? Много често най-дълга се оказва посветената на трудовия стаж част и точно нея можете да съкратите.

Използвайте лаконично маркиране вместо цели изречения и внимавайте да не дублирате някоя информация. Възможно е да сте вършили една и съща работа на различни места, но в документа следва да я споменете само веднъж. Например, ако имате опит в продажбите, придобит от различни магазини, можете да го обобщите така: „решавал съм свързани с облекло на клиенти проблеми“, „боравил съм с пари в брой и кредитни карти при заплащане на стоки“, „работил съм като част от колектив продавачи“.
Обърнете особено внимание върху „изрязването“ на информация, която не допринася с нещо за вашето СV. „Оглозгайте“ нещата до кокал – с малко думи често пъти се казва повече.

„Моето СV пълни една страница А4, но едва стига средата на втората“

Разтеглете документа – прави се лесно на компютър – докато запълни две страници. Тоест оставете повече пространство около името си, та да изпъкне, увеличете наличните интервали. Разположете данните за поръчителите едни под други, вместо успоредно. Колкото повече бяло пространство изпъква в документа, толкова по-лесен става той за четене.
Прочетете отговорите при първия проблем – може и вие да изпускате информация.

„Вече имам шест страници А4 – как да ги направя само две?“

Бъдете безмилостни! Помнете: по-просто, по-ясно, по-кратко. Използвайте лаконични фрази за описание на образование и професионално развитие. Ако нещо ви притеснява – вън! Свийте документа максимално, макар това да налага няколко редакции. Нека в окончателния си вид изглежда сбит и ясен.

Графично оформление

Гъстият, сбит печат силно затруднява четенето. Затова отпечатайте вашия текст равномерно и прегледно, та да улесните читателя. Използвайте бяла или много светла хартия, понеже документът ще се фотокопира многократно, а тъмните тонове не допринасят за добро качество при този процес. По-плътната хартия помага вашето СV да се откроява сред останалите. Затова използвайте по-скъпа. Не пропускайте да се уверите предварително, че тя е подходяща за принтера, който възнамерявате да използвате. Някои типове плътна хартия засядат в по-прецизни или остарели принтери.

Откъсът е от книгата "Изготвяне на съвършеното CV", автор Ребека Корфийлд, стр. 167, цена 12,00 лв, издателство Класика и стил