fbpx 3 D скенер "чете" по кожата ни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

3 D скенер "чете" по кожата ни

 

Известно е, че по вида на кожата може да се определи здравословното ни състояние. Как да проверим обаче, че нямаме пигментни петна, че кожата ни е достатъчно хидратирана или че нямаме нужда от незабавна помощ, защото е станала прекалено чувствителна? Въобще познаваме ли кожата си и знаем ли как да се грижим за нея според особеностите й? Още повече, че идва лятото и слънцето безмилостно "рисува" по кожата. 

Американска технология, представляваще скенер диагностика и която създава 3 D модел на кожата, може да „преразкаже“ невидимите на пръв поглед проблеми на кожата.
„Благодарение на нея, вече не разчитам само на прегледа. Скенер диагностиката позволява да се види какво се случва дълбоко в кожата, да се разберат проблемите и те да се предотвратят навреме.” – казва д-р Слава Божинова от Jewel skin clinic.
Тази изключителна технология е от полза не само за специалистите, но и за самите пациенти. Фото документацията, която остава след изследването е доказателство за първичното състояние на кожата и тя стои в личното компютърно досие на всеки пациент. Така след време, можете да проследите лично дали състоянието ви се е подобрило или влошило. Достатъчно само да направите отново теста.

Апаратът работи с уникален софтуер, който позволява да се унагледят визуално и най-малките несъвършенства по кожата. За целта той прави две последователни лицеви изображения, които показват положението в дълбоките слоеве на кожата. „В зависимост от резултата на изследването можем да преценим състоянието на пациента и да изготвим индивидуална програма и план за лечение, в случай, че има наличие на проблем. Ако пък всичко е наред – просто съветваме пациента как да се грижи за кожата си, така че да я запази по-дълго време здрава и красива. ” – обяснява д-р Слава Божинова.

Скенер диагностиката разкрива скрити пигментации, които не са видими с просто око и показва съдовата компонента – т. е дали имаме разширени кръвоносни съдчета в дълбочина. Ако си направим такъв тест можем да разберем как е хидратирана кожата ни по зони, което се определя от количеството на хиалуроновата киселина и да научим имаме ли разширени пори. Не на последно място този апарат прави модел на текстурата на кожата и бръчките, като ни показва как изглежда колагено-еластиновата мрежа.
„Трябва да се има предвид обаче, че скенерът не лекува, той само диагностицира проблема и позволява на лекаря да бъде прецизен и точен в препоръките и лечението.” - уточнява д-р Божинова и допълва, че изследването е напълно безвредно, безболезнено и отнема между 20 и 30 минути. „Удачно е всяка консултация да започва с подобен тип изследване, за съжаление обаче не всички клиники разполагат с такава апаратура”.

Самият тест е много лесен. Пациентът поставя брадичката си върху специално пригодена стойка и си затваря очите. Тъй като апаратът не уврежда зрението, не са необходими предпазни очила. Системата сканира кожата и прави две последователни лицеви изображения. За секунди софтуерът обработва информацията и можете нагледно сами да видите 3 D моделите на кожата си. След това лекарят ви разяснява подробно получените резултати и ви изготвя индивидуален план за лечение или за превенция.