fbpx Уиски и парченце портокалов шоколад... | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Уиски и парченце портокалов шоколад...

„Когато хванете чашата с уиски в ръка, то значи, че това е вашата лична чаша. Тази на масата е обща“ - това бяха първите думи на глобалния посланик на уискито Glenfiddich Иън Милар, който бе на посещение в България. В селектиран медиен кръг той разказа интересни факти за огнената напитка, както и любопитни истории за една от най-популярните уиски дестилерии в света. Интересен е факта, че Glenfiddich е най-награждавания сингъл малц в света и е единствената марка, която има два представители в ТОП 10 на малцовите уискита - 12 YO и 15 YO.

Експертът сподели, че за да се открие истинският вкус на кехлибарената напитка най-добре е в чашата да се добавят буквално две капки вода. Те неутрализират трапчивият вкус на младото уиски. Прибавянето на лед разваля баланса на напитката, защото се топи бавно, но в край на краищата се оказва че няма правилен и грешен начин на консумация на уиски. Най-добре е да оставите глътката в предната част на устата, защото езикът има много добра сетивност. Никога не добавяйте вода обаче в по-старите уискита, както 15 годишният малц. Уискито е комплекс от аромати на сладък горски мед и ванилия, комбинирани с аромат на тъмни плодове. Удивително гладко като текстура и с голяма дълбочина на вкуса, при който се комбинират шери, марципан, канела и джинджифил, подправки, мед и плодове.

Произведено в малки, индивидуално номерирани партиди, Glenfiddich 18 Year Old съчетава едно докосване на плодова сладост от испанскато дърво Oloroso и усещане на дъб от традиционните американски дъбови бурета. След като се "оженят" в големи дървени бъчви за минимум 3 месеца, неговите богати и меки аромати се съчетават, създавайки изключително гладко и забележително дълбоко малцово уиски с нотки на печени ябълки, подправки и дъб. Всяка партида е уникална и е на изключително високо качество.

В истинска наслада на сетивата се превърна и дегустацията на 19-годишния Glenfiddich Age of Discovery, завършил отлежаването си в Мадейра бъчви. Този богат и възхитителен на вкус Glenfiddich Single Malt Whisky Scotch търпеливо отлежава в бъчви от традиционен американски дъб и испански дъбови бъчви. В последствие се прехвърля в дъбови бъчви, използвани преди това за изисканото Мадейра вино, за окончателното му съзряване. Той има дълбок земен аромат на зрели смокини и портокалов мармалад. Уискито притежава богат и пикантен вкус с нотки на канела, смачкан черен пипер и карамелизирани плодове. Износът на това уиски започва още през 1936 г.

Финалът на дегустацията завърши с 30 годишно уиски, което буквално омагьоса всички, а Иън Милар даде своята рецепта за успокоетние на душата – вземете парченце шоколад с портокалови корички, оставете го да се стопи в устата и след това отпийте от 15-годишният малц...Светът изглежда по друг начин!