fbpx Второто по популярност ирландско уиски с нова дестилерия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Второто по популярност ирландско уиски с нова дестилерия

Второто по популярност ирландско уиски с нова дестилерия

Второто най-популярно ирландско уиски в света Tullamore D.E.W., със 185 годишна история, отпразнува откриването на новата си дестилерия, която е на стойност 35 млн. евро в родния си град Тъламор в сърцето на Ирландия. Това ключово събитие отбеляза връщането на производството на уиски в града, 60 години след като първата дестилерия затваря врати.

„Ирландското уиски е най-бързо развиващият се вид алкохол в света в момента и нашата дестилерия ще ни позволи да задоволим производствените си потребности през идните десетилетия“, каза лобалният бранд директор на Tullamore D.E.W. Каспър МакРий. Дестилерията на Tullamore е първата нова дестилерия, построена на зелено в Ирландия от повече от 100 години и до днес е едно от най-вълнуващите постижения във възраждането на ирландското уиски.

Присъстваха гости от цял свят, както и Министъра на земеделието, храните и морските въпроси от ирландското правителство Саймън Ковъни, който се върна отново тук, за да открие съоръжението, след като беше направил първата копка за дестилерията преди 12 месеца.

За тържествата по откриването в Тъламор се върна също и Том МакКейб (84 г.), бивш работник на първата дестилерия, който сега живее в Ню Джърси, САЩ. Том е работил три години като дестилатор в оригиналната дестилерия, преди да имигрира в Америка, и днес той се събра отново с брат си Фергал и сестра си Уна – първият момент от 1952 г. насам, в който тримата са заедно в Тъламор.

За да отбележи възраждането на дестилерията, Tullamore D.E.W. пусна ограничена серия от 2014 бутилки Tullamore D.E.W. Celebratory Phoenix Single Batch. Фениксът присъства в герба на града като почит към смелото му възстановяване, след като е бил почти изцяло унищожен от пожар заради опустошителна авария с балон с горещ въздух през 1785 г. Птицата е символ на издръжливостта, оптимизма и напредъка.

Дестилерията Tullamore включва четири ръчно изработени казана, проектирани, така че да наподобяват оригиналните казани на старата дестилерия; шест ферментатора с вместимост 34 000 литра всеки и склад за 100 000 бъчви. За производството се използва най-чистата природна ирландска вода от близките планини Слийв Блум и има капацитет да произвежда еквивалента на 1,5 млн. каси уиски.