fbpx Bleisure – с костюм и туристическа раница | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Bleisure – с костюм и туристическа раница

Знаете ли какво е “bleisure” и защо тази западна тенденция придобива все по-голяма популярност? Защо си струва да се комбинира бизнес пътуване с обиколка на забележителности, посещение на музеи или концерт на любимата ви група? Какви са предимствата на bleisure за служителите и работодателите? Отговорите на тези въпроси дава онлайн туристическа агенция eSky.

Има работни места и позиции, които изискват постоянни командировки. Все по-често компаниите приветстват радушно служители, които нямат против да пътуват на дълги разстояния със самолет или служебен автомобил. Понякога тези пътувания се превъщат в неприятна рутина, поради безсънните нощи, промени в часовата зона, хаотичното търсене на централата, конферентния център или хотела. Дори и да пътувате до атрактивна туристическа дестинация, да видите някоя забележителност, обикновено е възможно само през прозореца на таксито или от терасата на офиса.

А сега си представете да можете да съчетаете професионалните задължения и удоволствието от разглеждането на забележителности и посещението на нови места. Така се ражда и идеята за bleisure – феномен, който все повече завладява света на бизнеса.

Bleisure и bizcation – балансът между работа и удоволствие

Понятието „bleisure“ се появява за пръв път през 2009 г. като комбинация от business и leisure (отдих,  свободно време). Някои източници посочват и фонетичната връзка на bleisure с pleasure (удоволствие). Командировка, съчетана с ден-два почивка, също се нарича и bizcation (от „бизнес“ и „ваканция“).
Най-често bleisure пътуването започва в петък и завършва в неделя. Работният ден е посветен на бизнес срещи и компанията покрива пътните разходи, но служителят не е длъжен да се завърне у дома в същия ден. Той може да си плати хотелско настаняване, за да се наслади на града през уикенда. Bleisure не се ограничава само до посещение на местни забележителности – той може да включва и концерти, кратки пътувания до близки градове, а защо не и среща с приятели. Според платформата за анализи в туризма Skift, пътешествениците, готови да отидат на bizcation, също обичат да посещават местните ресторанти и плажове. Те споделят, че няма нищо по-хубаво от вкусната храна и разходката край морето като перфектен завършек на един уморителен работен ден.

От "Форбс" пък твърдят, че по-голямата част от bleisure пътуванията се извършват през септември и октомври. Високият сезон вече е приключил и най-популярните дестинации и хотели са свободни. С помощта на онлайн платформите за туристически услуги е възможно да направите резервации в последната минута в много хубави хотели и да се възползвате от много добри цени, уверяват от еSky.

Смята се, че най-големите поддръжници на bleisure са най-младите служители. Тяхната готовност да пътуват се обяснява с голямото им любопитство, по-малкото задължения и сравнително добро финансово състояние. Освен това, все по-малко служители имат възможност за двуседмична почивка през лятото и няколкото кратки пътувания годишно се явяват чудесна компенсация.

Добре отпочинал служител = доволен работодател

Бизнес ваканцията е съобразена с добре познатия и ценен принцип на “баланс между работата и личния живот”. Пътуващите по работа имат възможност да посетят различни места – от европейски столици до по-малки и непопулярни градчета. Често бизнес дестинацията може да служи и като отправна точка на по-дълго пътествие. Понякога можете доста по-лесно и изгодно да стигнете до по-отдалечени места, тръгвайки от Западна Европа, отколкото директно от България. Когато планирате пътуване, до Карибите, например, си струва да го комбинирате с бизнес пътуване до Париж или Берлин и да тръгнете оттам.

В крайна сметка, компанията не губи нищо, когато изпраща служител за bizcation. Така или иначе ще покрие пътните разходи, не пречи да позволи на служителя да комбинира командировката си и с отдих и развлечение. Така, отпочинал, служителят ще бъде много по-продуктивен и креативен. Освен това, по-дълъгият престой създава възможност за сплотяване на екипа и изграждане на по-стабилни връзки между колегите.