fbpx Удобен лукс или показност? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Удобен лукс или показност?

Удобен лукс или показност?

Не е срамно, ако не знаете нищо за стандарта на шведските офис мебели на Kinnarps. Наистина са скъпи, но в Европа те са синоним за удобството в лукса. Трети по продажби на офис мебели и първи по продадени офис столове на континента - това определено говори за признато от клиентелата качество, което стои над цената.

Не е срамно, ако не знаете нищо за стандарта на шведските офис мебели на Kinnarps. Наистина са скъпи, но в Европа те са синоним за удобството в лукса. Трети по продажби на офис мебели и първи по продадени офис столове на континента - това определено говори за признато от клиентелата качество, което стои над цената. За тенденциите при луксозното фирмено обзавеждане и манталитета на българските бизнесмени разговаряме с Веселина Алексиева - мениджър направление Офис мебели на “Каммартон” ЕООД, представители на Kinnarps в България.

Г-жо Алексиева, какви са впечатленията ви при обзавеждането на офиси с качествени луксозни мебели?
- Малко са фирмите, които целенасочено търсят лукс в своите офиси. Но има доста, които инвестират специално в “показност” -
стъкло, кожа и хром, без да обмислят внимателно естетическото въздействие, дълговечността на моделите като дизайн и качество на изработката. Забелязваме един “болестен” симптом - акцент върху визията, а не върху функцията. И това е болест както на “богати”, така и на сравнително малки фирми. Нашата задача в този случай е “мисионерска” -
да изграждаме мислене и светоусещане. Процесите в България стават като на забързан каданс - за кратък период страната ни премина пътя от агонизираща икономика до рекорден ръст на производството, от безработица до недостиг на работна ръка. Явно, процесите в мисленето не успяват да следват реалността. И големите и малките фирми трябва да “прогледнат” за обстановката, в която посрещат клиенти. Но и да се борят да задържат своите служители (научени вече да ценят придобивки, включващи удобен и приветлив офис).

Какви са тенденциите в обзавеждането при по-големите представителни площи: фоайета, посетителски зони, зали?
- Отдавна в Европа не е новост използването на офисни пространства, които се оформят на различни работни зони, преградени от звукоизолиращи и в същото време декоративни паравани. Сравнително ново решение са т.н. “мобилни работни места”. Те са подходящи за търговски фирми и офиси, в които служителите не се задържат за дълго през деня. Бюрата, шкафовете и, естествено, столовете са с колелца и дават възможност за “складиране” или бързо преместване в работния сектор на офиса.
Лицето на фирмата са т.н. “посетителски зони”. Всяка уважаваща себе си фирма в развитите европейски държави инвестира повече в тях. Много е важно у посетителя да се изгради усещането за комфорт, респект към детайла и чувството, че фирмата си “тежи на мястото”. За да бъде актуален, доставчикът на офис мебели трябва да може да предложи възможност за уникални решения (богатство на модулите и съчетаването им), удобство, модерна визия и не на последно място здравина и износоустойчивост.

Качеството и цената могат ли да са символ на заслужено самочувствие в един успешен бизнес или са демонстрация на излишна показност?
- Когато цената носи в себе си качеството, не можем да говорим за показност. Красивите и здрави платове, подбраната добре обработена кожа, дървесина, пластмаса повишават себестойността на продукта. Мениджърите в производството знаят, че в съотношението цена/качество всяка следваща стъпка към повишаване на качеството води до по-големи инвестиции. А лошото качество струва по-скъпо във времето.
Няма правило и не могат да се правят обобщения - най-важното е фирмите да се отърват от “провинциалния” комплекс. Все още изобилства от офиси стил “вижте ме, та се почудете”. Като “компенсация” нашите реални клиенти са фирми със самочувствие и високи изисквания, което прави работата ни с тях приятна и интересна.

Има ли граници в цената на удобството и лукса?
- Границите си поставяме самите ние. Аз имам своите граници, но едва ли те интересуват публиката. Ако визираме конкретно Kinnarps, продажбите говорят сами. Явно достатъчно фирми са направили своята преценка, че качеството на мебелите надвишава цената, която плащат за тях: с ежедневния лукс, удобство, красота и изключителна дълговечност; с удоволствието на търговците да работят с доволни клиенти.