fbpx Напитки, които ни зареждат с жизненост и сила в ежедневието | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Напитки, които ни зареждат с жизненост и сила в ежедневието

Стремежът към по-здравословен начин на живот през последните години се превърна в трайна тенденция. Ето защо на база все по-голямата информираност за ползите от различните съставки в храни и напитки, потребителите поставиха на преден план продуктите, които им помагат да се чувстват свежи и пълни с енергия за ежедневните си задачи.

В отговор, на пазара се появиха така наречените функционални напитки. Те позволяват на потребителите да използват силата на тялото си в целия му блясък всеки ден и без много усилия. Защото водата е не просто 100% здраве, без каквито и да е било странични действия. Като нутриент и транспортер, водата участва във всички метаболитни и физиологични процеси в тялото, а чрез правилното хидратиране човек поддържа и правилна хомеостаза в организма.

Какво всъщност са функционалните напитки?

"Функционални" се наричат тези напитки, които имат положителен ефект върху една или няколко функции на организма, като по този начин оказват благоприятен ефект върху човешкото здраве. Това са напитки, в които концентрацията на един или повече нутриента е обработена, добавена или модифицирана така, че да подсили техния принос за конкретна функция на организма и за здравословния режим като цяло.

Пандемията безспорно стана причина за увеличаване на интереса към функционалните напитки, като експертите са категорични, че фокусът върху конкретни ползи за здравето, които те могат да ни дадат, ще се задържи и в бъдеще.

Функционалните води като решение срещу най-масовите вредни хранителни навици допринесоха за попълването на дефицита на витамини, минерали и други полезни вещества. Като добавим към тези качества и способността им да отговарят на нужди на съвременните потребителите за повишаване на имунитета и настроението, ползата от тях стана още по-търсена и голяма. 

Те дойдоха като отговор на правилната хидратация, особено за хора, които не обичат и не могат да се научат да пият достатъчно вода.

Краткият отговор на въпроса какво повече ни дават функционалните води се крие в това, че те съчетават няколко физиологични ефекта в едно – възстановяване на водни загуби (рехидратация), допълване на витаминните ни нужди и доставяне в оптимално съотношение на изключително важни за организма микро- и макроелементи.

Как различните съставки влияят на здравето? 

Витамин В3 или ниацин е важен за поддържане на сърдечно-съдовата система и метаболизма. Играе важна роля за балансирането на нивата на холестерол в кръвта, помага за мозъчната функция, здравословното образуване и поддържане на кожата, както и при диабетни състояния. Пантотеновата киселина – позната още като витамин B5 или пантотенова киселина, пък помага на тялото да пренасочи излишните въглехидрати, белтъчини и липиди към изграждане на кожата. Витамин В6 играе важна роля за регулиране на настроението, намаление на депресивните симптоми и облекчаване на предменструалния синдром чрез синтеза на невротрансмитери, които регулират емоциите.  

Биотинът, познат още като и витамин В7, поддържа здравето на косата, кожата и ноктите. В7 обаче участва и в множество процеси, които определят здравето на всяка клетка. Витамин В9, или фолиева киселина, е необходим за правилното копиране и синтез на ДНК, производството на нови клетки, поддържането на нормалната работа на нервната и имунната система.

Витамин В12 е необходим за правилното формиране на червените кръвни клетки, неврологичните функции и синтеза на ДНК.  

Цинкът от своя страна е вторият по концентрация минерал в организма след желязото и на практика присъства във всяка клетка. Изключително важен микроелемент, който е необходим за правилното функциониране на имунната и храносмилателната система, както и за редица процеси в човешкото тяло. Подпомага дейността на над 300 ензима, които отговарят за метаболизма, храносмилането, нервната функция и редица други процеси. 

Селенът е основен минерал за организма, действа като антиоксидант и е от ключово хранително значение за здрава имунна система, младежки вид и остър ум.  

Един от важните елементи във функционалните напитки е и силицият под формата на метасилициева киселина. Той не се среща при всички видове води, така че може да се разглежда като уникален показател, който противодейства на процеса на стареенето, подпомага метаболизма и детокс процесите в тялото, отразява се върху функциите на мозъка, костите, ставите, кожата, косата и ноктите.

В заключение, може да кажем, че функционалните води идват като отговор на нуждата да засилим имунния отговор на тялото и могат да подобрят настроението и дори умствената острота.  

В допълнение на това – чудесният им свеж вкус ги прави изключително атрактивни и подходящи за употреба във всяка възраст, както от спортуващи, така и от хора с умерено или дори ниско ниво на физическо натоварване, просто за здраве и удоволствие.