fbpx Светли Великденски празници! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Светли Великденски празници!

Християнският Великден е един от най-очакваните и красиви празници. Той се празнува в неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Освен дълбоко религиозните причини, празникът е свързано и с пробуждането на природата. Особено важно събитие в стари времена е бил за селските райони, където са се правели обредни обеди на открито с ритуално консумиране на агнешко месо и яйца. Днес, както в миналото на всяка трапеза има ритуален пшеничен хляб, яйца, агнешко, козунаци. И колкото и да са имат специфични традиции различните християни по света всички са обърнали взор към новото начало.

Символи
Християнската традиция е богата на символи, които напомнят за възкресението на Исус. Кои са те?

Яйце или пиле
И двата символа олицетворяват раждането на нов живот. За християните Великден е празник на новия живот, прераждане.

Гълъб
Това е символ на мира. Исус, като жертва на кръста, да ни помага за изграждането на царството на мира и любовта.

Камбани
На Великден, камбаните на всички църкви бият за да обявят Възкресението на Исус.

Маслина
Освен, че е символ на мира, при влизането на Исус в Ерусалим, е бил посрещнат с венци от маслинови клонки.

Агне
Този символ се свързва с Исус, Който винаги е била оприличавана на лекиагнета, дал живота си за нас.

Светлина
Пасхалната свещ символизира възкресението. Запалената свещ в тъмнината символизира Исус, който дарява светлина на света и със своята смърт и възкресение дава сили да се преодолеят лошите помисли на хората.

Зайче
От най-ранни времена на християнството зайчето се възприема като символ на Христос. А като си променя цвета на козината в зависимост от сезона е символ на възкресението.

Великден по света

Дания
На Великден в Дания традицията повелява всичко е оцветен в жълто, от свещи на покривката до чиниите и салфетките, а къщите са украсени с цъфнали клонки и боядисани яйца.

Франция
От петък камбаните на църквата са затихнали в знак на скръбта за разпнатия Христос. На френски деца се разказва, че камбаните са прелетели до Рим. На сутринта на Великден децата излизат навън, за да гледате камбаните дали камбаните ще се върнат и ще чуят ли техния звън. В това време родителите скриват шоколадови яйца, които малчуганите трябва да намерят по-късно.

Германия
За германските деца символ на Великден е зайчето. Прозорците се украсяват с рисунки на зайчета, яйца и цветя. Стаите на дома също се украсяват със съдове, в които се оставят тези символи. В неделния ден децата търсят из дома скритите шоколадови яйца. Друга традиция на Великден е запалване на свещен огън, като пламъкът трябва да се възпроизведе от естествени материали, например чрез триене на две парчета дърво. Светлините на църквите също се изключват и се осветяват само от пламък на този свещен огън. След това пепелта се разхвърля из ниви и дворове, като символизира края на зимата, идването на пролетта и се нарича за добра реколта.
Празничният обяд задължително включва агнешко месо и традиционнен сладкиш във формата на агне.

Гърция
В нощта преди Великден, камбани бият силно. Вярващите ходят на църква, където службата се води на тъмно. После със запалени свещи излизат от църквата и само на тяхната светлина трябва да се приберат в вкъщи. След дни на строг пост, се яде типичното ястие mayeritsa, което е с ориз, червени яйца, Великденски хляб и супа, приготвена от агнешки дреболии.

Англия
Една от най-важните церемонии е тази на Велики четвъртък, денят който е посветен на благотворителност и се провежда по традиционен ритуал.
В Лондон, в Уестминстърското абатство се събират торбички с дарения за бедните. След религиозна церемония, торбичките се поставят на сребърен поднос и се раздават.
На Разпети петък все още е жив обичаят да се ядат сладкиши, направени по много стара рецепта. В известен пъб в Лондон наречен "Синът на вдовицата", се запазват почти двеста от тези сладкиши, според преданието в легенда: Една вдовица чакала да се прибере синът и моряк, който се изгубил в морето. Така и не дошъл. Но всяка година тя приготвяла за него от тези сладки, за да има за цялата година и не се отчайвала, че той ще се прибере някога. Сладки са направени с канела и стафиди, а отгоре са украсени с кръст от пудра захар, да си спомнят всички за страстта на Христос.
Друг обичай е да се търкалят боядисани яйца на ливадата или по пътя, докато всички черупки се счупят. Стара традиция е млади хора да се борят, за да спечелят яйца и козунак.

Холандия
По време на празничните дни на вратите на домовете висят венци. Родителите крият яйца в градината, а децата трябва да ги открият. които трябва да ги търсят. Боядисват се яйца, които се закачват с панделки по клоните на дърво да висят. Приготвя се празничен хляб със стафиди.

Русия
На Великден всички очи са обърнати към краймосковското градче Загорск, където живее руския патриарх. Ритуалът започва в полунощ на Велика събота с шествие около катедралата. На другата сутрин семействата отиват на гроба на свой роднина, там и да яде на пикник. Вечерта се приготвя празнично меню с различни видове месо, риба и гъби, козунак, и типичен сладкиш, който се консумира със сладка извара.
За празника яйцата са твърдо сварени и се боядисват в червено, символ на новия живот, възроден чрез жертвата на Христос.