fbpx Изграждане на групово съзнание чрез изява на "аз" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изграждане на групово съзнание чрез изява на "аз"


Изграждането на екип или тиймбилдинг по същността си представлява обучение. Буквалният смисъл на английската дума „education” (обучение/образование) е извеждане, изява, което е много поучително. Скритата идея е, че ние сме длъжни да изявим вродените инстинкти и способности на човека, за да го изведем от едно състояние на съзнанието в друго, по-широко. То неминуемо ще доведе човек до по-високата възможност за живот и работа в група. Това е идейната основа на екипността или казано иначе - изграждане на групово съзнание.
В различните сфери на обучение винаги е имало консенсус по отношение на целите. Големият въпрос е „КАК“ да се изгради групово съзнание между членовете на колектива?

 

В годините са търсени и предлагани много решения. Днес съществуват най-различни методи, вариращи от психологически задачи и ролеви игри до екстремни физически преживявания сред природата. Все още обаче сме далеч от пълен успех. Обединяването на усилията в даден екип често се дължи за мотивацията за оцеляване на неговите членове. Понякога успехите в задачите от проведен тиймбилдинг, затвърждават чувството на превъзходство на отделни индивиди. Това в крайна сметка утвърждава личното пространство вместо то да бъде разчупено, а различията между хората се задълбочават.

Днес, модерният човек живее във време на процъфтяващ материализъм, а обществото изглежда стои на ръба на икономическа и духовна криза. Назряла е силна нужда от обединение между хората на по -дълбока, фундаментална основа. Нужно е да бъдат сплотени от нещо повече от желанието да печелят добре, да бъдат успешни за себе си, да бъдат оценени и харесвани.

Както често се случва, решенията са пред очите ни. Те отдавна стоят там и чакат да бъдат осъзнати, приети и приложени. Произведенията на изкуството, създадени от творческите гении на расата съпътстват живота ни от хилядолетия. Ние слушаме прекрасните музикални произведения, наслаждаваме се на картините на Леонардо, възхищаваме се на скулптурите на Роден. И все пак търсим някъде другаде нови, непознати методи, за да внесем красота в живота си и хармония в отношенията си с околните.

Ние предприемаме концептуално нов подход към създаването на екипност – обединяване чрез изкуство

Всяко нещо, което създаваме – от приготвянето на ястие до правенето на бизнес е творчески процес. В този процес никога не сме сами, тъй като функционираме в социална среда, от която не може да избягаме.

Предизвикателството днес е да укротим егоцентризма, да излезем от индивидуалността и в сътрудничество да проявим по-големия Творец в нас. Творчеството е най-чистият израз на любовта. В него не бива да има място за съперничество и надпревара. Неговата универсалност сваля всички прегради и отразява най-чисто вътрешния ни свят. Чрез него можем да открием, изследваме и променим себе си, да проявим любовта, радостта и порива към съзидание.
Творчеството разчупва личното пространство и е най-директният метод за комуникация и споделяне. Когато творим ние общуваме най-вече със себе си, с нашата съкровена същност. В този процес на себепознание се постига нов начин на възприятие и преживяване на реалността.

следва продължение