fbpx Как сънят се промени след пандемията? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как сънят се промени след пандемията?

Водеща снимка
Да

Как сънят се промени след пандемията?

етикети

С началото на пандемията от COVID-19 хората в цял свят започнаха да слагат на преден план здравето си и това да се чувстваш добре. Голяма част от това включва по-добро познаване на здравословните ползи от съня. 

Samsung прави проучване според което се оказва, че въпреки че повечето хора по света се радват на по-дълъг сън спрямо времената преди пандемията, на практика качеството на съня, погледнато като цяло, спада.

Освен това резултатите варират според пола. Докато и мъжете, и жените си почиват повече спрямо времето преди пандемията, при мъжете не само с повече се е увеличила продължителността на съня, но при тях също така се наблюдава по-голям спад в качеството на съня в сравнение с резултатите при жените.

Възрастта е още един фактор, който разкрива интересни данни. Докато представителите на всички възрастови групи като цяло са започнали да спят по-дълго, ефектиността на съня всъщност намалява с увеличаване на възрастта. Изключение правят хората на възраст между 20 г. и 39 г., при които се наблюдава скок в качеството на съня. Също така тази възрастова група е единствената, която показва значително увеличаване както в продължителността, така и в ефективността на съня.  

Компанията изследва подробно данните от 16 държави, където хората използват приложението Samsung Health най-много, за да видят как тенденциите варират според региона. Докато във всичките 16 държави се наблюдава увеличение в продължителността на съня – като средно хората се будят по-късно от преди – ефектът върху ефективността на съня не е еднозначен.

Промените в навиците за сън, специфични за отделните региони, могат да се разгледат така:

Докато продължителността на съня остава най-дълга – както преди, така и след пандемията – във Франция, ефективността на съня в страната е намаляла.

Потребителите в Корея са регистрирали едно от най-големите увеличения в продължителността на съня и в качеството му по време на пандемията, но все пак остават под средното за света.  

В САЩ е регистриран най-големият спад в ефективността на съня сред всички изследвани региони.  

Докато в Германия се наблюдават най-високи резултати за ефективност на съня от преди това, след старта на пандемията в страната се наблюдава най-сериозният спад по този показател.

В Аржентина е отчетена най-високата ефективност на съня след началото на пандемията.

Докато Индонезия е била страната с най-ниска ефективност на съня преди пандемията, по този показател като първенец вече се отличава Виетнам. Също така, сред всички 16 държави, участвали в изследването, в Индонезия се наблюдава най-голямото подобрение в ефективността на съня от предпандемичните към пост-пандемичните нива.  

Индонезия също така е страната, където се отчита отлагане на времето за събуждане със средно 11 минути след старта на пандемията. Тя е била и остава държавата, която регистрира най-ранните часове на събуждане.

Мексико е страната, където се отчита най-голямата промяна в часовете за заспиване и събуждане. Времето за лягане се е променило средно с 11 минути, а времето за събуждане се е отложило средно със 17 минути.