fbpx 99% от раковите образувания на кожата са лечими, когато бъдат открити навреме | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

99% от раковите образувания на кожата са лечими, когато бъдат открити навреме

През целия месец юни дерматолози в България ще си партнират с La Roche-Posay и ще предоставят напълно безплатна консултация със специалист на всеки, който има бенки или кожни образувания, които го тревожат. Повече информация и графика на дерматолозите по градове ще намерите тук: www.laroche-posay.bg. Сайтът ще ви предостави повече информация за кампанията, както и ще ви позволи да намерите имената на дерматолозите, както и датите на провеждане на прегледите. Ще можете да запазите час за безплатен преглед на телефоните, посочени в таблицата.

Инициативата „SAVE YOUR SKIN” набляга на важността на редовните прегледи на кожата, тъй като 99% от раковите образувания на кожата са лечими, когато бъдат открити навреме. Кампанията се стреми да запознае хората с начините, по които могат да участват в превенцията на рака на кожата.

Дерматолозите са категорични за важността на редовните прегледи на бенките от специалист:

“Клиничната оценка на бенките е важно да бъде направена от дерматолог с оглед ранното разпознаване на злокачествени такива. Ранно поставената диагноза води до навременно лечение и спасява живот. Бъдете отговорни!", коментира д-р Наташа Цекова Трайкович (на снимката), дерматолог и началник клиника по онкодерматология и дерматохирургия, УСБАЛ по онкология, София.

Трябва да бъдете проактивни в наблюдението на промените в бенките си и редовно да ги анализирате, като използвате одобрения от дерматолозите метод ABCDE. Методът ABCDE е ефективен инструмент, който ви помага да идентифицирате подозрителни характеристики на всяка бенка, която може да изисква допълнително внимание.

Обръщайте внимание на:

A - за асиметрия (asymmetry): бенки с неправилна или неравна форма.

B - за граници (от border): бенки с назъбени или неопределени граници.

C - за цвят (от color): бенки с множество цветове или нюанси.

D - за диаметър (от diameter): бенки с диаметър над 6 милиметра.

E - за еволюция (от evolution): бенки, които се променят по размер, форма, цвят или височина.

Ако сте загрижени за някой специален за вас човек, проверявайте и неговите бенки! Ранното откриване и намеса могат значително да увеличат шансовете за успешно лечение, ако се установят някакви аномалии. Ето защо трябва да отидете при вашия дерматолог незабавно, след като забележите някои от признаците, споменати по-горе.