fbpx Как да изберем круиз за лятна ваканция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да изберем круиз за лятна ваканция

В началото на летния туристически сезон много българи организират ваканциите си, като известна част от тях се насочват към все по-придобиващата популярност куриз-ваканция. Само че, често в офертите под заглавието „круиз” се предлага 7-дневна оферта в рамките на 200 – 400 евро на човек за регулярен морски транспорт с параход, комета или ферибот.
Въпреки многото предложения, съвсем малка част туроператори разполагат с обучени круиз експерти, които специализират в консултации по круиз линии, круиз кораби, маршрути, брегови екскурзии, допълнителни услуги на борда и цялостна организация на круиз пътешествия. За съжаление все още са рядко дори случаите, когато служители в круиз агенция са стъпвали на борда на круиз лайнер.

Често се злоупотребява и със звездната категоризация на корабите. Почти всички кораби са отбелязани с 5 звезди, и едва много малко – с 4 звезди (1, 2 и 3 звезди липсват). Реалността е далеч от истината. В круиз индустрията НЯМА официална категоризация на корабите. Звездите са някакъв ориентир за клиента, Друг елемент е думата „лукс”. Тя също присъства в почти всички оферти за круизи. Това също е далеч от истината.

Ето някои съществени пояснения. При круизите можем да говорим за четири основни вида пазарни сегмента:

Бюджетен/икономичен – съответства на ориентировъчни 2-3 звезди при хотелите, поддържани кораби стари модели, обикновено на all inclusive база (пуснати на вода 70-те/80-те години, тесни коридори и каюти, общи пространства далеч различаващи се от атмосферата и дизайна на съвременните круиз кораби, евтина храна на блок маси). Ориентировъчна цена на пасажер на ден в двойна каюта: 90 – 100 евро

Стандартен – кораби 4-5 звезди, нови, модерни, големи. Тук няма all inclusive, храната е добра, но не е висша кухня (освен в специализираните ресторанти на борда). Напитките не са включени в цената (с изключение на чай, шварц кафе, вода и сокове от машина). Атмосферата и комфорта са на много добро ниво, вечерните забавления са в стил Бродуей, много забавления и занимания за деца. Много добро съотношение цена/качество. Не можем да говорим за лукс (най-големите кораби не са най-луксозните кораби). Ориентировъчна цена на пасажер на ден в двойна каюта: 100 – 110 евро.

Първокласен – кораби 5+ звезди, значително по-малки като капацитет от стандартния сегмент, значително по-малко деца на борда. Кухнята е много по-добра от тази в стандартния сегмент, дори понякога граничеща с гурме. Сомелиери на борда. Напитките отново не са включени в цената (с изключение на чай, шварц кафе, вода и сокове от машина). Обслужването е на по-високо ниво, забавленията са ориентирани към пасажери с по-висок интелект и познания в различни сфери. Едва тук, при гости, настанени в по-горен клас каюти и апартаменти можем да използваме думата „лукс”. Ориентировъчна цена на пасажер на ден в двойна каюта: 120 – 130 евро.

Ултра-лукс сегмент – малки кораби 6 звезди, както и големи луксозни яхти. Съотношение обслужващ персонал към пасажери: 1:1. Висша, гурме кухня. Понякога напитките са включени в цената. Децата почти липсват. Забавленията са ограничени. Възрастовата граница на гостите е най-висока, в сравнение с останалите сегменти. Същото се отнася и за финансовите възможности на пасажерите. Ориентировъчна цена на пасажер на ден в двойна каюта (обикновено са само апартаменти, с или без балкон) : от над 250 евро.

Официалната статистика на Международната асоциация на круиз линиите сочи, че 9 от 10 пасажера, които вече са били на круиз, предпочитат да се консултират с круиз експерт, при избора и организацията на следващия им пътешествие по вода. Продажбите он-лайн чрез сайтовете са в границите на 10% и то главно за американския пазар, при клиенти с опит. Нашия съвет към пасажерите от България е, да се ориентират към сегментите от „златната среда” – стандартния и първокласния. Ако все пак не можете да си позволите тези двадесетина евро на ден повече за стандартния сегмент, съветът ни е да изчакате и да не избързвате с икономичния. Това, което ще пропуснете като изживяване на модерен, съвременен круиз лайнер не си заслужава да се замени с кораб стар модел.

Важно е също да се подчертае, че дори в рамките на една круиз линия, корабите могат съществено да се различават

Има и по-стари и по-нови кораби, капацитетите и услугите на борда също са различни. Планирането и организацията на круиз ваканция е най-сложната дейност за агенциите, сравнена с традиционните продажби на масови чартърни програми/почивки, обиколни екскурзии, резервациите на хотели, самолетни билети, наземни трансфери, коли под наем и медицински застраховки.

Нека да напомним и за проблемите от миналото лято за резервациите на круизи чрез сайтовете на американски туристически агенции. Немалко българи провалиха ваканциите си на круиз в търсене на по-ниски цени в интернет. Имаха проблеми с документите си, с плащанията и с връщането на вече заплатените суми (разбира се при несъстояла се ваканция). Круиз линиите забраняват на американските агенции да приемат чрез своите сайтове резервации от Европа, включително и от България. Съветваме хората да влязат в директен контакт с круиз линиите за да проверят достоверността на тази информация. В допълнение, съгласно Закона за туризъм и българското законодателство, потребителските права на клиентите от България са единствено защитени, при резервация, направена чрез българска туристическа агенция/туроператор. В случая – от български круиз експерт.

Определено НЕ препоръчваме на масовия български потребител круиз на кораб от ултра-луксозния сегмент. Не става въпрос единствено за това дали някой може да си позволи такъв круиз или не. Става въпрос за факта, че повечето от пасажерите на тези кораби са хора, доста различни от нас. Това са наследствени аристократи и мултимилионери – хора от доста по-различна среда от нашата, с които трудно можем да намерим както общи точки, така и общи теми на разговор.