fbpx Пандемията е намалила нежността ни един към друг | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Пандемията е намалила нежността ни един към друг

Дали не сме загубили нежната си страна? Според последно проучване 61% от анкетираните европейци смятат, че светът около тях е бил по-нежен, когато са били деца. Тази липса на нежност кара близо 4-ма от 10-ма от всички участници в проучването да се чувстват самотни, а 26% да изпитват безпокойство. Необходимостта от повече нежност и добро отношение е допълнително акцентирана, тъй като 37% от запитаните в отделните страни, вярват, че свят без нежност би имал последици за бъдещите поколения, а 32% споделят, че това ще се отрази негативно и на света като цяло.

В проучването, което включва 20 000 анкетирани (18+) от 10 различни страни, включително и България, е поръчано от Монделийз Интернешънъл, за да изследва значението, което нежността оказва върху човешката природа. 

Въпреки че данните показват, че нежността е поведение, което носи комфорт на мнозина, някои от нас изглежда изпитват липса на нежност. Макар и тревожно, почти 1 на всеки 5 от анкетираните (17%) в България заявява, че не вярва в доброто у другите, а 61% смятат, че светът сега е по-малко нежно място, отколкото когато са били деца.

Какво мисли българинът за нежността?

56% от анкетираните българи вярват, че мислим твърде много за себе си, за да бъдем нежни към другите, а 43% смятат, че забързани в ежедневието си, нямаме достатъчно време, за да покажем това поведение. Близо 14% дори заявяват, че не са били отгледани и възпитавани да бъдат нежни.

Николас Кристакис, професор по социални и естествени науки в Йейлския университет коментира изводите от проучването: „Нежността улавя нещо основно за човешкия опит, нещо вродено, а именно способността ни за любов, доброта и приятелство. Тя обхваща няколко дълбоки човешки качества, включително съпричастност и състрадание от проявата на щедрост към някого или моментите, когато сте слушател. Повечето хора осъзнават, че ежедневието ни е по-добро, когато проявяваме нежност към другите. Доколкото хората в сложните съвременни общества всъщност полагат усилия да бъдат нежни един към друг, действайки алтруистично, изследванетопоказва, че това може да спомогне за обвързването на хората и да донесе само ползи заобществото."

И допълва: „Липсата на комуникация лице в лице може да затрудни това поведение, поради което ние наблюдаваме липса на нежност и емпатия в социалните медии. Затова е важно да полагаме усилия и онлайн, може би още по-големи, предвид това каква голяма част от нашия живот са социалните медии."

Именно тези предизвикателства се очертават в изследването, като 6 от 10 от респондентите изпитват или са свидетели на не до там нежно поведение в социалните медии, а 42% са свидетели на липса на такова между непознати.

Пандемията също е повлияла на проявите на нежност, като 42% вярват, че светът проявява липса на нежност след появата на коронавирус, а 2 на 10 смятат, че вирусът е направил обществото по-малко грижовно. Въпреки това, 28% от анкетираните в изследването са споделили, че в този период хората са мислили повече за своето семейство и другите около тях.

Обнадеждаваща тенденция е, че все по-често се предпочита проявявата на нежност към другите, отколкото към самите нас. 66% от анкетираните българи признават, че са най-нежни към децата си, а 62% най-вече към партньорите си. Сред най-често изразяваните признаци на нежност са грижата, моментите на изслушване и насърчаване, даването на съвет, като 42% от българите в анкетата споделят, че проявяват нежност, за да накарат другите да се чувстват по-добре, докато за голям процент от тях (70%) да показват нежност ги прави щастливи.

Въпреки че българите предпочитат да проявяват нежност, те също се радват да получават подобно отношение - близо половината от анкетираните са отговорили, че подобно добро отношение ги е накарало да почувстват подкрепа, а 55% са споделили, че се чувстват оценени, когато към тях е проявен жест на нежност.

Професор Кристакис заключва: „Когато постъпвате любезно с непознати, които са ваши съграждани, особено когато това е неочаквано или изненадващо и вдъхновено от истинско чувство на симпатия, това помага да се създадат чувства на съпричастност. Хората искат да получат, но - още повече - хората искат да дадат нежност, тъй като осъзнават, че колкото по-нежни са към другите, включително не само семейството си, но и към останалите около тях, толкова по-добър може да бъде светът. "

Нежността е поведение, което искаме да виждаме все повече около нас. 69% от анкетираните българи вярват, че нежността води до едно по-щастливо общество. Над 50% (55%) казват, че повече нежност означава по-добро психично благосъстояние за всички. Въпреки че данните показват, че наблюдаваме средно четири нежни акта на седмица – мили съобщения, проява на любов, прегръдка и целувка, изглежда, че все още има място за повече грижа, честност и прошка, които биха утвърдили вярването, че светът може да бъде едно по-нежно място, според респондентите.