fbpx Фантастична реалност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фантастична реалност

 Всичко започна с книгата „Фантастичният свят“ на Дайди фон Шевен и Джон Майзелес, от издателство „Ташен“. В нея са събрани творците на архитектурни странности. Често те са ги строяли с години, а понякога и през целия живот, без обаче да се придържат към строителните норми. Неакадемична, сюррелистична, странна архитектура, подтиквана само от вътрешното чувство. В тази книга намерихме и представянето на скулптурния парк на Бруно Вебер. Събуденото у нас любопитство ни накара да тръгнем за Швейцария - за Диетикон, не далеч от Цюрих. Трябва да си готов да влезеш в един фантастичен свят, който обаче ти носи вътрешен душевен мир и настроение.

„При мен всеки открива това, което е известно. Един мексиканец открива Ацтеките. Един норвежец своите прадеди-викингите, а един министър на културата от Шандонг, назова моята работа - мост между Европа и Китай“. Това е изказването самия на Бруно Вебер.


В този фантастичен свят в Диетикон, ще видите митични същества, скулптури през които се минава като по мост, елементи приличащи на ориенталски пазачи. По извити пътеки следват стълбове на смъртта, колони, огромни статуи и кули, богато украсени с цветна мозайка, докато стигнете до дома-ателие, където живее Бруно Вебер със съпругата си Мариан Вебер-Прот. Така, пристигнали в Швейцария, обладани от любопитство, сърдечно сме посрещнати от Мариан, която повече от два часа ни разведе през парка, ателието и дома.

От 1963 год. в този културен парк, Бруно Вебер е сътворил огромно количество произведения на изкуството. На една площ от 20,000 кв.м.,той е създал един оазис на фантазията, който продължава да се разраства. Бруно Вебер е роден през 1931 год. и догодина на 10-ти април ще навърши 80 години. Той посещава отдела за изкуство в Цюрих и до 1962 год. се отдава изключително на рисуването.

През 1962 год. наследява парцела в Диетикон и започва строежа на своя уникален дом-ателие с кула. По този начин той полага основния камък на скулптурния парк. Вебер успява да се наложи над всички бюрократични трудности за осъществяване на своята мечта, която все още продължава да осъществява. Всичко намиращо се в дома му е изработено по негова представа и дизайн. Буквално всеки кът е минал през неговата фантазия и ръка. Независимо дали това е спалнята или приборите, чашите или столовете, масите и шкафовете. Всичко се превръща в скулптура...

Бруно Вебер притежава много таланти. Прецизно дефинирани, обектите се раждат първо на хартия. Знанията му са изненадващи, когато става дума за изчисления. Тук се намират статуи с височина 20 метра и тегло от 150 тона и те балансират перфектно! Столовата е една връхна точка на нашето посещение. Направо изпадаме във възторг. Тук се намират чудесни произведения и съчетания, собственоръчно направени от съпругата му Мариан.

Днес Бруно Вебер е много известен и търсен творец. Неговите скулптури се намират на различни места в Европа. Такъв пример е 23 метровия бухал пред библиотеката на техническия университет във Виена. Четири големи скулптури украсяват входа пред мюнхенския ресторант Тандрис. Жабата и алпийския рог, дракона и елена светят до швейцарския павилион на световното изложение в Севиля.

Негови скулптури се намират на игрища, водоскоци и мостове във формата на змей от приказките или скулптури на стена. Ние вървим през този парк, като в сън. Върнати в детската фантазия можехме да се учудваме и наслаждаваме, че това е превърнато днес в реалност. Всичко тук хармонира с природата. Големите дървета и буйната растителност, която расте между скулптурите са в общо съзвучие. Мариан допълва шеговито докато се разхождаме - „Бруно „пита“ първо дърветата, дали може да построи скулптурите, ручейчетата или каменните пейки на дадено място“. Тази хармония се пренася върху посетителите, които напускат впечатлени този парк.

Днес съществува и фондация под името“Вайнребер-парк-Бруно Вебер“, чиито членове са хора от индустрията, икономиката и други институции, които допринасят за поддръжката на цялостното изкуство и парка. Парка е отворен от април до края на октомври в събота и всяка първа и трета неделя от 13 до 17 часа. Групови посещения има всяка събота в 14 часа.

снимки Павлин Иванджиков