fbpx Три стъпки към приготвяне на съвършеното кафе у дома | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Три стъпки към приготвяне на съвършеното кафе у дома

етикети

Експертите от STARBUCKS споделят някои тънкости при избора и приготвянето на съвършена чаша кафе у дома според вкуса ни.

Първата стъпка е да изберем любимото си кафе според степента на изпичане.Изпичането на кафето е изкуство – специфичен процес, комбиниращ точната пропорция от време с подходящата температура за постигане на оптимален аромат, консистенция и вкус.

Следващата крачка е правилното смилане в зависимост от начина на приготвяне на кафето. Френската преса запазва ценните натурални масла, които иначе се абсорбират от хартиените филтри и по този начин извлича всички аромати на кафето. За нея е най-добре да се използва по-едро смляно кафе.

При кафето за филтър с плоско дъно също е препоръчително да се използва по-едро смляно кафе, което наподобява размера на едра сол, докато за конусовидните филтри e по-подходящо средно смляно кафе, което наподобява размера на гранулирана захар. И в двата случая, ако се използва правилното смилане на кафето ще постигнете чист и добре развит аромат и консистенция. За тези начини на приготвяне експертите препоръчва ексклузивната продуктова серия кафе STARBUCKS Veranda Blend и STARBUCKS House Blend.

За еспресо машина или кафеварка (мока) е подходящо по-фино смляно кафе, което позволява упражненото налягане да премине по правилния начин през фините частици, така че да се разгърнат напълно аромата и вкуса на избрания бленд. Подходящ продукт е фино смляното кафе STARBUCKS Espresso Roast.

Идва време за дозирането – за филтрация и френска преса използвайте 2 супени лъжици мляно кафе на всеки 180 ml вода. Ценителите знаят, че кафето е най-хубаво, когато е току-що приготвено, така че направете толкова, колкото ще консумирате в момента, защото претоплянето на вече приготвено кафе променя вкуса и аромата му.

За приготвяне на перфектно еспресо необходимото количество кафе обикновено зависи от размера на цедката като съвременните машини имат различни цедки за единична и двойна ръкохватка. Стандартният грамаж за единично еспресо е между 8 g и 12 g. Важно е да се знае, че доброто натискане на кафето в цедката е от изключително значение за крайния резултат.