fbpx Свят през 11.6 инча | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Свят през 11.6 инча

 

Предстоеше ми пътуване до световния автосалон в Женева в началото на март. Работата ми е свързана почти постоянно с интернет, десетки мейли и...връзка със света:) Реших, че тази седмица в чужбина е най-удачният момент да тествам в реално действие едно от най-новите предложения на Acer Iconia W700 – модел, който комбинира възможностите на преносимия компютър с предимствата на таблета – компактен, доста лек и удобно преносим за път. Изобщо едно ново хибридно устройство, което се превръща в спътник по всяко време на денонощието и ти дава онази странна сигурност, че за всяко нещо ще намериш решение (колко вече сме свързани с тези мобилни устройства...). Голямо предимство за мен беше наличието на докинг станция, клавиатура и камера, с която директно снимах автомобилите на щандовете на салона и на момента качвах информацията със снимки от място в онлайн изданието ни. Въпреки съмненията ми, задната HD уеб камера свърши отлична работа – Full HD резолюцията от 1080р се оказа напълно достатъчна за правене и качване на добри снимки в сайта. Иначе предната камера върщи много добра работа за комуникация в социалните мрежи. 

Всъщност от моя страна беше известен риск да тръгна на едноседмично пътешествие с нова машинка, която на всичко отгоре е с пълнофункционален Windows8 (без Microsoft офис пакет, който иначе има безплатен в стандартните ноутбици). Операционна система, която познавам, но и сега продължава да ме изненадва с нови функци и действия. Но нейното наличие означава, че може да качвате различни програми, коите се ползват и на стандартното ви PC. Това и направих. След 7 дни съжителство с Iconia W700 сериозно се замислих, че този хибрид напълно може да замени моите „голям“(офисен) и „малък“(пътнически) преносими компютри.

Дисплеят от 11,6 е напълно достатъчен дори и за журналистическата ми работа, която предполага много часове пред екрана. Яркостта е отлична от различни ъгли и дори когато пътувах в автомобила автоматично се променяше светлината му, влизайки в тунели – както на автомобилите централния борд. Докато пътувахме 1100 км до Венеция с удоволствие изгледах един прекрасен филм - „Червената цигулка“. Насладих се на изключителна, жива картина и отличен звук (на слушалки). Все пак не очаквайте звук като в киносалон без слушалки. Обаче чрез Micro-HDMI, таблетът може лесно да се свърже с по-голям екран. Важно за отбелязване е, че екранът е защитен с Gorilla Glass, което предпазва от всякакви надрасквания (затова докато обикалях по автомобилните щандове, смело без никакъв калъф прибирах и вадех таблета от раницата.

Ако се налага повече писане, клавиатурата е задължителна – трудно се постига висока скорост от клавишите на екрана. Bluetooth клавиатурата е много приятна и се пише съвсем леко, като големината на клавишите за мен беше отлична. Значително трябваше да намаля и удара на пръстите, защото дълбочината също е малка. Голямото предимство е, че докинг станцията има три 3 USB 3.0 порта. Отначало до ден днешен съм свикнала да работя с мишка и беше страхотно, че безжичното устройство бе разпознато на секундата, както и останалите външни устройства, които включвах. За някой може да е проблем, че всъщност Iconia W700 идва с красив велурен калъф, който играе ролята на подложка за докингстанцията и таблета и не може да променяте ъгъла на таблета. Но не се и налага – видимостта е отлична! Явно инженерите много са поработили за да намерят съвършения наклон.

Тъй като пълно щастие няма, трябва да се има предвид, че таблетът (с дебелина 13 мм) е по-тежичък и с една ръка да размахвате 950 гр в един момент става уморително. Все пак да не забравяме, че в душата на хибрида диша процесор Intel Core i5, 4 GB RAM, 128 GB SSD и има вентилатор за охлаждане. Всичко е като при „истински“ ноутбук. Затова трябва повечко място. Друго огромно предимство е издръжливостта на батерията - по време на пресдните на автосалона - таблетът издържа наистина цял ден без зареждане. Производителят дава - 8 часа по книга. При използване на клавиатурата това време намалява  малко.  
Единственото неприятно действие е ваденето на таблета от силиконовата рамка, която го държи към калъфа – дадох жертва един нокът, докато намеря най-лесния начин за тази операция, но и след това все си беше трудно.

Съвсем естествено таблетът има  Wi-Fi  свързаност, като това, което заслужава адмирации е скоростта, с която зарежда машината – точно 8 секунди след натискане на копчето всички системи са заредени, включително и интернет връзката (2 секунди са нужни за включване към нова, некодирана връзка). Това за мен беше невероятно предимство по време на работата ми в експоцентъра в Женева. На няколко пъти по време на пътешествието ни се налагаше да търсим и информация в движение, която с тази бърза реакция на машната беше от огромно значение.

За мен този хибрид е отличен вариант за често пътуващи хора, които също толкова често работят на компютър и то не само за да изпратят няколко мейла...
И ако хибридните автомобили все още нямат сериозна популярност, най-вече заради цената, то този модел най-успешно се бори с нея и у нас се продава за малко повече от 1200 лв с ДДС.