fbpx Не забравяйте слънчевия фактор! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Не забравяйте слънчевия фактор!

Колкото и да се дърпа, лятото вече е тук и слънчевите лъчи обливат кожата ни при всяко излизане. И няма да спрем да повтаряме, че това е сезонът, в който слънцезащитата е задължителна, защото колкото и да обичаме слънцето и колкото и да сме го чакали, вредното му влияние може да е причина за изсушаване на кожата, слънчеви петна и дори доста по-тежки неприятни ефекти, които със сигурност с малко повече грижа можем да избегнем. Конкретни и лесни съвети за това как да се погрижим правилно за кожата си дава дерматологът д-р Гергана Манолова-Георгиева.

  1. Как да определим факторът, от който се нуждае кожата ни?

Според класификацията на Фицпатрик кожата се дели на 6 фототипа. В зависимост от това се определя и от каква слънцезащита се нуждаем. Първи и втори тип са хората с много светла, бяла кожа, светли коса и очи. Те изгарят много лесно и задължително трябва да използват SPF50 при всяко излагане на слънчева светлина. В този тип попада и бебешката кожа. Трети фототип е кремаво-бялата кожа. Тя също изгаря, затова през първите дни под слънчевите лъчи трябва да се използва SPF50, а постепенно може да се премине и към SPF30. Четвърти и пети фототип са хората с малко по-тъмна кожа, като те могат да започнат слънцезащитата си със SPF30, преминавайки постепенно към SPF20. В шести тип попадат афро-американците, които могат да си позволят да стартират с SPF5+.

  1. Каква е разликата в различните видове слънцезащита – крем, спрей, лосион, олио?

Олиата са винаги с ниска фотозащита, което означава, че трябва да се използват само от хора с по-тъмен тен, които не се излагат на слънце за първи път. Кремовете от друга страна имат различни фактори – от нисък до висок. Важна е и консистенцията. Хората с по-мазна и склонна към акне кожа не трябва да използват олио или крем. За тях са предназначени по-леките консистенции като флуиди. Лицето също не трябва да се третира с олио. Кремовете и флуидите са добър вариант, тъй като предотвратяват помедоните и не запушват порите.

  1. Какво представляват автобронзантите?

Автобронзантите са продукти, които придават тен на кожата без излагане на слънце. Именно това е и тяхната положителна страна, тъй като при тях липсва рискът от изгаряне на кожата, какъвто има при директните слънчеви лъчи или солариума. Преди употребата им е задължително кожата да бъде много добре почистена и ексфолирана, за да може да се нанесе гладко и равномерно.

  1. Важни ли са продуктите за след слънце и защо?

Задължителни са, тъй като те защитават кожата от прекомерно изсушаване, осигурявайки оптимална хидратация след вредните лъчи. Това предотвратява появата на бръчки по кожата.

  1. Какво трябва да знаем за слънцезащитата при децата?

Рискът при изгаряне на детската и бебешката кожа е много по-голям от този при зряла кожа. Затова тя винаги трябва да се третира със SPF50, а честотата на нанасяне зависи от външната среда. Ако сте в града например, слънцезащитата при детето трябва да се нанася на всеки два часа. На плаж или басейн, когато светлината попада директно върху кожата, слънцезащитата трябва да се нанася след всяко излизане от водата. Много е важен и изборът на самия продукт според типа кожа на детето. Кремът, на който заложите не трябва да оставя следи по кожата на детето, а да се попие напълно.