fbpx Достака на храна по въздуха | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Достака на храна по въздуха

Българската верига заведения за бързо хранене с готвена храна достави експериментално в района на София храна с летящ дрон. Машината, използвана за експеримента, е шест-роторен с ширина 80 см и товароносимост до 8-килограмови пратки, което е напълно достатъчно за една поръчка на меню за цяло семейство.

Дроните са безпилотни летателни апарати, контролирани от разстояние или чрез навигационен софтуер с автопилот. Съществуват различни видове според тяхната форма, скорост и функционалност. Изработени са от леки композитни материали с цел намаляване на теглото и увеличаване на маневреността, а размерите им варират от няколко сантиметра, до големината на изтребител. Някои военни модели летят на толкова големи височини, че не могат да бъдат засечени.

Доскоро такива апарати бяха използвани основно за военни цели, спасителни операции или научни изследвания, но в последните няколко години става все по-популярна идеята за употребата им за търговски цели, например – доставка на пратки. От Google, Amazon, DHL и други големи компании вече разработват и експериментират с използването на дрони за разнасяне на пакети до получател. Основното предимство на този тип доставка е избягването на всякакви задръствания и проблеми на пътя. Това позволява точно определяне на времето за доставка и най-вече – изпълнение в изключително кратки срокове, което е от особено значение при доставката на храна.