fbpx Вечер на младото българско вино в Дом на виното | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вечер на младото българско вино в Дом на виното

Ден след отпразнуването на новото божоле, Домът на виното в София отдаде почит на младите български вина и организира атрактивна дегустация на шест метра под земята, под сводестите куполи на една от най-уникалните изби у нас.

Един от най-старите ни енолози, който цял живот е работил в Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки, към който е Домът на виното - инж. Наум Симов, бе подбрал пет различни български вина, реколта 2015, а някои от тях се оказаха, че буквално три дни преди дегустацията бутилирани.

 

Дегустацията започна с един малко позабравен стар, български сорт грозде, а именно врачански мискет на „Шато Типченица”. Този сорт е уникален за региона, в който се намира с. Типченица. Отличава се с кехлибарен цвят, оригинален аромат и траен мискетов вкус. Бялото сухо вино, което се отличава с плътен вкус и аромати на индрише, билки, роза, е акцент в производството на винарната и заслужено събра овациите на гостите.

 

Следващият избор бе Nobile розе 2016 на изба Ложодаж, създадено от сорта широка мелнишка лоза, който донесе топлината и блясъка на южното слънце в крайния български югозапад. Въпреки, че гостите изказаха съмнение, че виното е реколта 2016, се оказа, че много малка серия е бутилирана специално за дегустации. Елегантен цвят, с богат плодов аромат и добра свежест виното впечатли всички и е повече от ясно, че тепърва в следващите месеци ще разтваря богатото си тяло.

 

Безспорен фаворит на вечерта се оказа органичното вино Букет Нуво 2016 г. (Bouquet Noaveau) на изба Едоардо Миролио. Виното е произведено по технология на "божоле нуво" - въглекисела мацерация. Типично за тези вина е, че ферментацията се провежда на цяло грозде и започва в зърната на гроздето, в резултат на което виното е със силно изразен плодов характер, лек и елегантен вкус и е предназначено за консумация непосредствено след производство.

 

Известен с производството си на интересни вина, видинският край бе представен от Шато де Вал, което се намира на 3 км извън селището Градец , разположено на 12 км северозападно от гр. Видин, в долината на река Тополовец. Избата е основана през 1998год. от Вал Марков с тенденцията да възобнови традицията на Видинския регион и възвърне отдавна забравеното качествено и уникално вино. За дегустацията бе представено трапезното вино Самоток.

Любопитство предизвика съвсем младото вино каберне фран на Шато Асена, което определено имаше още време да зрее, но пък даде интересна палитра на цялата вечер.

Специално подбрани хапки допълваха вкусовите възприятия на вината – медна шунка с конфитюр от лук, пате от гъши дроб с портокалово желе, брускета с тиквичка и моцарела, киш с козе сирене и боровинки и др.

И тъй като виното е изкуство и се съчетава великолепно с другите видове изкуства, а вечерта бе посветена на българските вина, домакините бяха поканили хорът на ансамбъл "Гоце Делчев”, София. Уникалните български гласове отекнаха великолепно сред естествената акустика на избата и изпълниха едни от най-популярните български народни песни. Оставяме да се насладите и вие на тяхното изпълнение.

Месечните тематични дегустации вече са традиция в Дома на виното, а почитателите на дионисиевата напитка могат да очакват последната за годината дегустация през декември. А за индивидуални посещения и дегустации: София, бул. „Цар Борис III“ 134, тел. 02 818 4950