fbpx Диетологът Ипократис Пападимитракос: Интересът към „храни за настроение", расте | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Диетологът Ипократис Пападимитракос: Интересът към „храни за настроение", расте

Интересът към здравословното хранене и по-точно целенасоченото търсене на конкретни здравословни ползи от отделните храни и напитки става все по-осезаем. Трендът ще се задържи още дълго, казва Диетологът Ипократис Пападимитракос и се позовава на проучване на иновативната платформа за пазарни проучвания в сферата на храненето Tastewise, според което през 2021 година ще отчетем засилено търсене на храни и напитки, съдържащи комбинации от нутриенти за засилване на имунитета и подобряване на настроението. Става дума за функционалните храни и напитки, които освен хранителна стойност имат и търсен положителен ефект върху една или няколко функции на организма, като по този начин оказват благоприятно въздействие върху човешкото здраве.

По данни на Tastewise:

  • Интересът и търсенето на потребителите към храни и напитки, повишаващи имунитета, нараства с 23% всеки месец от края на 2020 година;
  • Итересът към храни и напитки, съдържащи конкретни витамини и минерали, се покачва със 7%;
  • Интересът към храни и напитки, благоприятни за здравето на червата, е по-висок с цели 40% спрямо предходната година;
  • Интересът към храни, допринасящи за справяне със стреса и напрежението или най-общо казано към „храни за настроение", расте общо с 18,6%.

Проучването е проведено в САЩ, но Ипократис Пападимитракос потвърждава, че тенденцията е валидна и за България, доколкото той се натъква на нея в своята практика през последната година. С една дума – всички търсят храни и напитки, допринасящи за определени функции в организма им.

Положителната тенденция тук е засиленият интерес към здравословното хранене, но за съжаление интересът и разбирането на ползите от здравословното хранене не са достатъчни, за да променим изведнъж вредните си хранителни навици. А едни от най-често срещаните вредни хранителни навици според специалиста са:

  1. Консумацията на малък брой и ограничени по вид зеленчуци;

Масово хората консумират максимум 5 вида зеленчуци на седмична база (по данни за хранителните навици на над 15 000 души в България). Това определено не е достатъчно, за да си набавим всички необходими за здравето ни витамини и минерали.

  1. Недостатъчната консумация на вода;

Консумирането на 1,5-2 литра вода на ден се оказва трудна и дори неизпълнима задача за голям процент от хората. Ползите от достатъчната консумация на вода са известни на всички, но въпреки това много хора пропускат да пият необходимите около 8 чаши вода дневно. Когато тялото получава необходимата за нормалното си функциониране вода, то ще в перфектен баланс и обратното.

Най-доброто, което можем да направим за здравето си според диетолога, е:

  • да се храним балансирано и разнообразно с качествена храна в умерени количества;
  • да приемаме достатъчно количество вода;
  • да почиваме пълноценно.

Имунитетът: в центъра на вниманието и след Ковид

Прогнозата на Tastewise е през 2021 година да наблюдаваме засилено търсене от страна на потребителите на храни и напитки, които съдържат конкретни комбинации от нутриенти, допринасящи за засилване на имунитета и подобряване на настроението.

Относно силния имунитет – доказаната ефективна комбинация от витамини и минерали е селен, цинк и витамин B + балансирано хранително меню.

„Мога ли да подсиля защитата си срещу вируси и настинки?" е въпросът, който ни вълнува особено силно в последната година. Отговорът за радост е: "Да. Можем".

Достатъчно е да се храним правилно, да се смеем повече и да сме спокойни. Сега е по-важно от всякога да поддържаме в отлична форма естествените защитни сили на организма си. Да, никоя храна или хранителна добавка не може да ни предпази 100% или да ни излекува от който и да е вирус, но балансираното хранене и набавянето на необходимите витамини и минерали позволява на имунната ни система да работи безпогрешно.

Относно подобряване на настроението универсална рецепта няма, но е доказано, че храненето, бедно на витамини и полезни хранителни вещества, може да доведе до безпокойство, тревожност и депресия. Някои от най-важните витамини и минерали за поддържане на нервната система и доброто настроение са витамините от групата B (B3 или ниацин, B6, B12 и B9 или фолиева киселина), пояснява Ипократис.