fbpx Отвъд думите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отвъд думите

Сигурно ви се е случвало да срещнете някого и мигновено да усетите, че не го харесвате. Вашият вътрешен глас ви казва: "Не знам защо, но наистина не харесвам този човек". Много от нас се колебаят дали да се доверят на предчувствията си, защото не знаят дали да им вярват. Когато следващия път имате такива колебания - гледайте и слушайте!

Изследванията в тази област показват, че много често подсъзнателно решаваме дали да се доверим на човека срещу нас, опирайки се на езика на тялото. Способността да разпознаваме физическите и вербални знаци, които ни изпраща то, е най-сигурният начин да не сгрешим в действията и преценките си. Истинският стил не е лустро. Това е начинът да се държиш изискано, цивилизовано и което е по-важно да накараш другите да се чувстват добре. На кратки бизнес прояви някои умения, които не сте усъвършенствали могат да не се забележат. Но пак там е и моментът където можете да ги проявите. При всяко влизане или излизане от едно помещение вие правите изявление - с жестове, поведение, облекло, дори и нищо да не кажете с думи. Жестовете са сферата която е най-пренебрегвана от човешкото поведение. Развивайте вашето "представяне на "сцената ". Когато влизате, отворете широко вратата, не се промъквайте или не надничайте.

Дръжте брадичката си високо и ръцете извън джобовете или на кръста

скръстени или в юмрук. В момент на стрес, помислете за някой, на когото се възхищавате и ще овладеете своята нервност. Когато се ръкувате гледайте човека срещу вас и се усмихвайте. Много хора гледат някъде встрани и се ръкуват само с пръсти или не се ръкуват с жени. На бизнес разговори, например, действие като ставане от масата, взиране през очилата и поглаждайки брадичката, кара останалите да се чувстват като под стъклен похлупак.Как да разберем какво ни казва тялото?

Много хора наричат "език на тялото" сигналите, които се съдържат в жестовете, израза на лицето, позата - начинът на комуникация, който често е по-достоверен, отколкото думите. Познаването и владеенето на езика на тялото е цяла наука, която изисква внимателно изучаване и опит. Езикът на тялото издава много често реалните чувства, намерения и интереси на отсрещната страна, независимо от това, което тя изразява с думи.
Сред основните неща, които наистина "контролират" нашата външност, са изражението на лицето, фигурата, стойката, физическото състояние и мускулният тонус. Те са също толкова важни като самочувствието, самоувереността, стилът на обличане, и са неразделна част от цялостния образ, който искаме да си изградим.

Неправилната стойка например "излъчва" негативно послание

Местата около масата на преговорите пък определят силата на въздействието ни върху събеседниците - както в офиса, така и за мястото ни на публични места. Използвайте правилната психология на поведение особено, когато имате среща- не сядайте един срещу друг - поза за конфронтация. Седнете от дясната страна на този, с когото ще разговаряте. Ще има умереност и въздържаност между вас. В голяма група от хора седнете от страната на вашия "противник".

Разчитането на посланията

Хората не умеят да маскират чувствата си. Но много от нас не са достатъчно добри и в декодирането на емоциите. Разчитането на посланията е трудно при непознаване на националните и кул-турните различия. В много страни например, да не ви гледат в очите е знак на уважение, а не на пренебрежение или притворство. Културните различия определят начина, по който хората използват погледа си при говорене и слушане.
При общуването с нов клиент, работодател или колега също е много важен контактът, който осъществяваме с очи. Когато сме заинтересовани ние гледаме човека срещу нас, обратно избягването на погледа на другия създава впечатление за липса на интерес. Изражението на лицето също е много важно. Приветливото, усмихнато и спокойно лице вдъхва доверие и лесно печели симпатии.

Целувката е израз на интимност

Тя показва, че нашето тяло и самите ние сме отворени за другия. Целувката не е с универсално значение и не е обичай навсякъде. В племена от Борнео и Бирма, "целувам те" има значение на "помирисвам те". В някои култури целувката е стил и мода, до като в други се смята за нарушение на закона. При поздрав повечето хора от Средния Изток, специално мюсюлмани, избягват телесен допир с противоположния пол, но мъжете могат да се прегръщат и целуват. Повечето японци не одобряват публично изразяване на чувства чрез целувки или друг телесен контакт и за да изразят взаимоотношенията си имат сложна система от над 26 поклона.
Жестове, които са популярни и емблематични в една част на света обаче, в други култури могат да имат съвсем различно значение. Популярният знак за "О.К." в САЩ - свити в кръг палец и показалец - има крайно неприлично значение в някои средиземноморски страни. Вдигнатият палец е неприличен жест, особено за хора от азиатски страни. Изобщо, жестовете нямат универсално значение.

И жестовете имат свой език

Да започнем от позата, която заемате, сядайки. Седнете изправени, но без да изглеждате вдървени. Прекалено отпуснатата поза излъчва умора и създава негативно впечатление.
Избягвайте да кръстосвате ръцете пред гърдите си. Това положение може да бъде изтълкувано като защитно или да ви представи като твърде необщителен човек. Понякога то може да бъде възприето и като несъгласие с това, което чувате.
Прекаленото ръкомахане също не е препоръчително. По принцип то е израз на ентусиазъм, но може да се разтълкува и като незрялост или несигурност. Най-доброто място за ръцете ви е спокойно отпуснати отстрани, или в скута ви, ако сте седнали. Може да държите химикалка или молив, ако ситуацията позволява.
Абсолютно недопустима в бизнес средите е позата на краката, известна като "четири". Използва се предимно от мъжете, и при нея глезенът на единия крак се поставя върху коляното на другия. Мнозина я определят като твърде арогантна.
Кръстосаните крака при жените са позволени, стига да не сте с прекалено къса пола и да не изглеждате твърде предизвикателно.
"Териториалните" хора можете да ги видите да си качват краката върху бюрото, да се навеждат или облягат върху него, да си поставят ръцете около или зад бюрото, да сядат върху него или върху облегалката на фотьойла.Съществен елемент е личното пространство

онази лична зона, защитена от останалите хора. Това строго определено въздушно пространство около собственото тяло е различно за всеки, и нарушаването му може да предизвика негативни реакции. Личната територия е много разтегливо понятие и рискът от недоразумения е твърде голям в случаите, когато не се познават конкретните й културни различия. Все пак в западния свят общоприетият "размер" на личното пространство е между 20 и 46 см.
Невербалната комуникация има свойството да направи тайното явно и по този начин да разкрие същината на човешката личност - моментно със-тояние, нагласа, желания, настроения и пр. Затова един съвременен човек и бизнесмен трябва да е запознат поне с най-често използваните жестове и техните значения, за да не изпада в неловки ситуации, и за да може да осъществява правилен контакт с хората, с които общува.
Постарайте се да изглеждате спокойни, уверени и позитивно настроени - това ще бъдат най-силните ви оръжия. Усмихвайте се! Когато сте в друга страна бъдете ученик, а не учител. Повече слушайте, по-малко говорете.