fbpx Всеки ден е като отделен живот | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
не

Всеки ден е като отделен живот

Сигурно не сте богат и сигурно нe можете да обикаляте целия свят със собствен самолет и да пиете скъпо шанпанско с известни хора на екзотични места, нито пък притежавате спортна кола или джип и яхта. И все пак може би сте много щастливи – достатъчно е да го осъзнаете. Как да стане това? С малки трикове, но най-важното е да имате правилната нагласа. Ето някои неща, които могат да ви накарат да живеете по-добре.

Бъдете щастливи от малкото

Ако искате по-малко ще разберете, че не сте бедни. Можете да имате много пари и вещи, но ако винаги искате повече, ще сте по-бедни от човек, който има малко и не иска нищо.

Съсредоточете се върху настоящето

Спрете да се тревожите за бъдещето. Много хора изразходват часове наред енергия, за да мислят какво ще правят довечера, утре, други ден, седмици или месеци напред. Твърде често искаме да бъдем някъде другаде, правейки нещо друго, с други хора. Да имаме други ангажименти, различни от тези, които имаме сега. Спрете с тези мисли и бъдете щастливи с това, което имате и където сте. Само този факт сам по себе си е страхотен! 

Бъдете благодарни за малките удоволствия в живота

Няколко ягоди, блокче тъмен шоколад или чай – това са няколко прости удоволствия, които за предпочитане в сравнение с богати десерти, сладки напитки, пържени храни. Една добра книга, взета назаем от библиотеката, разходка с любимия човек в парка, усмивката на непознат, ходенето бос по трева или събуждането рано в тиха сутрин, когато света все още почива. Ако съумеете да изживеете тези малки удоволствия ще се чувствате изпълнени с енергия.

Бъде изпълнени с радост, а не със страх

Хората често са движени от страх заради липса, страх от промяна, или страх от загуба на нещо. Така обаче не може да вървите напред. Потърсете неща, които ще ви доставят радост. Нека работата ви не е само смисъл за подкрепа на живота ви, а намерете в нея дори и най-малко зрънце за творческо развитие.

Забравете за производителност и числа

Те нямат значение. Ако сте принудени (!) да правите действия, за постигане на определени цели (или пари), вероятно сте загубили поглед към най-важното. Ако се стремите да сте продуктивни и запълвате дните си само с тази мисъл, имайте предвид, че просто сте изгубили пореден ден. А този ден е подарък и не се опитвайте да го наблъскате с всевъзможни действия – просто прекарайте времето си, наслаждавайки се на това, което правите.