fbpx Не смесвайте потоците! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Не смесвайте потоците!

Всяка година си измислям девиз за годината, който ми служи като компас през съответния период. За 2024-та моят девиз е "Преход към качествено нов начин на правене на бизнес!" 

Какво ще се получи от това, мога да споделя в края на 2024 или по-скоро в 2025-та. Това, което ме впечатлява в момента, е интересът към нашите услуги от така наречените, или по-скоро обобщени, бизнес направления: Бизнеси от интимен характер. Няма нищо общо с мръсотиите, които някои от вас може би си помислихте. Shame on you! (Засрамете се!)

Имам предвид нотариуси, дерматолози, студия за оформяне на тялото, зъболекари, психолози и психотерапевти, дори оптиките са включени. Какво имам предвид, като обединявам на пръв поглед толкова различни направления в бизнеса, като някои от тях дори не се възприемат като бизнес? Когато им кажеш, че са част от хранителната верига на икономиката, те се сърдят и дори отговарят с погнуса - "Та ние не сме търговци, ние сме благородни души!" Интимен бизнес е направление в бизнеса, за което клиентите, по една или друга причина, не искат да се знае, че го ползват или най-малкото каква точно е причината да са там - промяна на завещание, гинекологичен проблем, увиснали клепачи, криви зъби или кървящи венци - всичко това са неща, които не искате другите да знаят, че ги имате или правите, а още по-малко колко плащате за тях.

Във всяка чакалня на клиника или нотариус, зъболекарски кабинет или фризьорски салон обикновено се плаща на рецепцията. Вярвайте ми, това е един от най-интимните моменти за клиента - да плати за преживяното. Не всеки иска да разкрива колко плаща в момента за процедурите или таксата за дадена сделка, дори ако тя е фиксирана от държавата. Въпреки това, всички, освен поколението Z, които са насочени изцяло към дигиталната реалност, са любопитни да разберат колко плаща предишният клиент, въпреки че това, което са му правили, може да е различно. Някои може да си кажат: "Този се е изхвърлил, откъде са му парите?" Други: "Брат, колко малко плати! А на мен ми взимат повече. Сигурно ме дерат като коледно прасе, а аз не знам." Въпреки че услугите са различни, хората запомнят само цифрите в лева или евро в края.

Друг интересен момент е, когато клиентът не иска да се знае за какво е дошъл, а служителят на всеослушание го пита: "А Вие за какво сте?" В такива случаи ми изскача един прекрасен виц:

Излиза медицинската сестра пред кабинета и се провиква: "Заради новите изисквания по GDPR не мога да Ви викам по фамилия, затова нека влезе пациентът с трипер".

Клиентите в този тип бизнеси не искат да се знае защо са дошли, какви са оплакванията им. Преди известно време в една оптика срещам един познат от студентските години. Той страшно много се притесни, че се засичаме там, все едно си купуваше дамски чорапи на сърчица. Аз се направих, че нищо не забелязвам и че се радвам да го видя. Накрая, когато излизаше, ми прошепна: "Не казвай, че сме се видели в оптиката, не искам другите да знаят, че вече не виждам на близко и съм си направил очила за четене. Трудно ми е това  остаряване!" И се изниза като дух от лампа или като пръдня из гащи. Вие си изберете сравнението.

Особено в пост-Ковид средата, хората станаха по-дразними и искат да преживеят всичко по-истински. Поради тази причина, в бизнесите, които изискват доза конфиденциалност, служителите трябва да бъдат изключително деликатни и да се съобразяват с факта, че освен пациента или клиента, има и други любопитни хора, които могат да чуят за терапията, диагнозата, цената и диоптрите. Това създава значителен дискомфорт за хората. Този дискомфорт води до нежелание за посещение на такива бизнеси или търсене на алтернативи.

На пръв поглед тези редове може да ви се сторят прекалено критични, но всички тези сектори са от тези, които са изключително печатници на пари. Въпреки това, колкото по-привлекателен е един бизнес, толкова по-бързо се разраства конкуренцията, независимо дали е пряка или косвена. Ние трябва да мислим за това как да задържим нашите клиенти и постоянно да привличаме нови.

Един от принципите, които препоръчвам на нашите клиенти от този бизнес са да не смесват потоците, както се казва в хранително-вкусовата промишленост - да не смесват чистия и мръсния. Клиентите, които идват и чакат, не трябва да са в едно помещение с тези, които си тръгват след преглед или консултация и т. н. То и при мен е същото - едно от най-неловките положения е когато се срещнат двама клиенти: единият, който си тръгва от менторска сесия или консултация, а другият идва. И двамата, въпреки че не се познават, в голям процент от случаите се чувстват като хванати на местопрестъплението, и то не в Маями. 

Така че, ако сте в такъв интимен бизнес, където сме и ние, мислете да избегнете пресичането на потоците и да осигурите, че служителите ви са наистина деликатни. Все повече клиенти не искат да се знае, че са клиенти и колко плащат, пък камо ли каква им е диагнозата, както в личен, така и в бизнес план. 

Преминете и вие на качествено ново ниво на своя бизнес - 2024-та не е случайно годината на Драконите!