fbpx Дали да ходя в офиса въобще? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дали да ходя в офиса въобще?

Водеща снимка
Да

Дали да ходя в офиса въобще?

От днес започваме нашата нова седмична рубрика на Макс или на Максим Бехар. Няма да ви го представяме, познавате го, а тези, които не се сещат, ще съдят за него по това, което пише. Само ще споменем, че името му е вписано в Световната PR Зала на славата в Лондон, а преди година PRWeek го обяви за най-добър професионалист в Европа… Книгите му обикновено се изчерпват за седмица-две, а Световната PR Революция продължава да бъде в класацията на най-продаваните PR книги в света за всички времена, съставяна всеки месец от независимата BookAuthority.

На добър час Макс, екипът на Твоя бизнес ти желае успех, а нашите читатели ще те бъдат най-точните ти критици, бъди сигурен!

-------------------

КОЛОНКАТА НА МАКС

Е, дойде пандемията, вече почти две години и стотици милиони хора по света откриха една твърде просто истина – защо би пък сме ходили в офисите си досега? Ама то било толкова хубаво вкъщи, пускаш си дълго кафе, стоиш си по пижама и пантофи пред лаптопа, ту влизаш в мейлбокса, тук във Фейсбук или Инстаграм и виждаш кой в коя тоалетна се е снимал пред огледалото и под какъв ъгъл си държи телефона като си прави селфи… И най-важното – не се блъскаш в автобуса, не тичаш да гониш последната мотриса от метрото, защото можеш да закъснееш за работа.

В този първи параграф има една безспорна истина – открихме нещо важно, можем да работим и от вкъщи, модерните комуникации позволяват да се безкрайно добре свързани, точно, да се разбираме прекрасно с „половин дума“ написана в имейл. Нещо повече – сега онлайн комуникацията ни дава две безспорни предимства. Първо – можем да срещнем целия голям екип или други по-малки, по което си време и за колкото си време искаме. Да се гледаме всички очи в очи, да си пишем в чата или да си обменяме видеа и още куп други екстри, които в офиса е просто невъзможно да направиш. И второ – сутринта в 9 да си в Токио, после да си говориш с клиент от Найроби, след това да чакаш тези от Ню Йорк да се събудят, за да дискутираш и с тях и накрая някой от Варна да ти се включи в Zoom стаята, за да те пита кога ще е готова стратегията за новата му фабрика…

Естествено, можем да изброим и трето, и четвърто… но едно е повече от ясно – бизнесът се промени до степен, от която вече няма да има връщане назад. Затова и трябва да си правим стратегическите планове от сега, за да можем „утре“ да успяваме в бизнеса още повече.

Не познавам в днешни дни бизнес, на която да не му е необходима екипност, свежи и усмихнати хора, които има общи цели, интереси и приятелства. Екипите са тези, които успяват, които правят иновациите и разбиват стереотипите, все по-рядко това се случва с индивидуалистите. И все още няма формула, която да показва как онлайн може да се направи успешен екип… ако някой друг не я измисли, сигурен съм ще го направя до края на тази година. Но дотогава, когато условията позволяват, трябва да се виждаме все по-често в нашите офиси. И да успяваме заедно с нашите в колеги в тези доста противоречиви за бизнеса времена.