fbpx Бизнес под маска | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Бизнес под маска

„Трябва да приемем ограниченията, за да оцелеем!“ се сблъсква с „Не издържам повече на тези мерки!“. Независимо в коя графа се поставяме, нека помислим как

ДА СЕ ДЪРЖИМ ЧОВЕШКИ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ МЕСЕЦИ

Хоум и офис постепенно се сляха в едно. В онлайн комуникацията между мениджъри и служители йерархичната разлика се стопи пред общите несгоди.

Как да избегнем негативизма и намалим вътрешното напрежение, което неминуемо ще расте в студената зима?

Хора в ръководна позиция:

  1. Поставете си за цел да имате по един „неформален“ контакт на ден с всеки от преките си рипорти. Тези срещи не бива да се припокриват с работните! Ако са повече от 10, не съкращавайте времето на срещата, а ги разпределете през ден.
  2. Хората могат да се оплакват и ругаят, вие не го правете! Защото, какъв е ефектът върху екипа ви, ако започнете да търсите съчувствие и вие! Независимо от някои безумни твърдения за съвременния лидер, след като е лидер, той/тя трябва да води с пример и поведение. Иначе, някой друг ще влезе в тази роля!
  3. Помнете, че вие сте огледалото за екипа си. Ако сте немарливи във външния си вид, това ясно показва, че и като човек сте такива. Ако сте в онлайн среща, изберете нещо по-формално от суитчъра за фитнес, освен ако не сте управител на фитнес салон.

За хората от отдел "Човешки ресурси":

  1. Не бъдете приятел (“buddy”), а „изповедник“. По предварително създаден план контактувайте ежедневно с хора от различни нива в компанията. Подгответе въпроси, не разчитайте на спонтанни гениални идеи за теми на разговор, за да избегнете безсмислено бръщолевене и загуба на авторитет.
  2. Онлайн тийм билдинги и забавления – те са приятни и нужни за психичното здраве, но дългосрочна полза от тях няма. Стимулирайте хората към странични занимания и създайте среда/формат на споделяне. Хората, стоящи дълго у дома, просто ги „сърбят ръцете“ за нещо творческо. От бижута, бродерия и оригами, до ямбична поезия и кубична живопис. ЧР може и трябва да стартира онлайн клубове, после членовете сами ще го развият, но вие трябва да положите основата!
  3. Помнете, че след година (а може и по-дълго) пандемия, светът ще пропадне в тежка икономическа криза. Ще оцелеят само компании с по-компетентни служители. Не пропускайте сега да стимулирате всеки човек, включително от мениджмънта, да предприеме стъпки за личностно развитие. Обучения в момента се предлагат на изгодни цени, но първо преценете кои са забавни и интересни и кои полезни за бъдещето на компанията и отделния човек.

За всеки:

  1. Никой не обича ограниченията. Вие виждате, че хора прекарват вируса относително леко и понеже сте млади и здрави, вярвате, че и при вас ще е така. Може би…. Но, ако вие безпроблемно сте преболедували, то несъзнателно може да заразите друг и той/тя да се разболее много тежко. Може да прехвърлите заразата на случаен човек, на своите родители, баба, дядо и там смъртта е съвсем вероятен завършек.

Сега е моментът всеки човек да поеме лична отговорност, за да задържи разпространението на епидемията. Ваксините са почти готови, дори и да не помогнат на всеки, ще помогнат на мнозина.

А да опазиш човешки живот, дори и само един, това е наистина ЧОВЕШКО!

 

Кристиан Георгиев пише статии с ироничен подтекст, заснема забавни видеа и обучава, коучва и мотивира, опирайки се на своя над 20 години опит на висши ръководни и търговски позиции в някои от най-известните международни компании: Нестле, Бритиш АмериканТобако, Рекит Бенкизер, Бостонска Консултантска Група и др. Фото и видеоентусиаст, В момента е Управляващ Партньор в Arthur Adams® Business Training Centre – водещи консултанти в обучения по мениджмънт и лидерство, „меки“ умения, продажби и презентационни умения. Особено атрактивни са симулациите и работа с реални казуси, вкл. от практиката на обучаващите.

Обученията вече се провеждат синхронно онлайн. www.arthuradams.bg