Топ барманите на света се събират в София за голямата надпревара

На специална пресконференция на Международната асоциация на барманите (IBA) и Българската асоциация на барманите (БАБ) бяха представени програмата и водещите събития на Световното първенство на барманите, което тази година ще се проведе в София между 10 и 15 октомври.

Рон Бусман (третият отляво надясно), президент на Международната асоциация на барманите, обясни, че националните състезания за бармани в целия свят се провеждат на годишна база, до момента в 64 страни, предизвиквайки десетки хиляди бармани от различни държави да представят своите уникални коктейли. Месеци наред всички тези специалисти по напитки се стремят към крайната цел – участие в Световния шампионат за бармани на IBA. „Световният шампионат за бармани на IBA днес е това, което винаги е бил още от създаването му през 1955 г. – водещото и най-престижно международно събитие за бармани в цял свят,“ допълни президентът на Международната асоциация на барманите. Той разкри, че именно в България за първи път ще бъде представен и един изцяло нов формат, който ще вдигне летвата за изобретателността на състезателите до още по-високо ниво. Шампионите в шестте основни категории ще се изправят един срещу друг в Супер Финал, а победителят ще бъде обявен за „IBA Барман на годината“.

Компетентно жури, състевено от президенти на националин асоциации от различни държави по света ще оценява възможностите на кандитатите и напитките, които те ще пригатвят. Пенчо Пенчев, президент на Българската асоциация на барманите (БАБ) (вторият отляво надясно), сподели: „Изключително рядко малка държава се избира за домакин на подобно мащабно и престижно събитие, а ние успяхме да победим страни като Италия и Швейцария за тази чест“. Той припомни, че България е единствената страна, която от 2010 г. насам всяка година печели медали на Световното първенство на барманите и обясни, че това е резултат от наложените високи професионални стандарти и работата на БАБ. „В момента страните от бившия соц лагер – България, Словакия, Чехия – са на водещи позиции и неизменно се класират в челната тройка на Световните първенства“, каза президентът на БАБ.

На пресконференцията присъстваха и двамата ни национални шампиони – Васил Колев в категорията „Класик“ и Тихомир Михайлов във „Флеър“, които приготвиха елитни коктейли и– които обещаха да защитят многобройните си титли и репутацията на България, като дадат най-доброто от себе си за успешното представяне на страната ни пред световния елит на барманите. Гостите на пресконференцията имаха възможността да опитат настоящия Коктейл на годината на IBA – „Гейша“ на световния шампион Жана Каркусова, която ще се бори да защити отличието си и в София. 

Facebook comments