fbpx Когато последните арии отзучат... | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Когато последните арии отзучат...

Лятото е сезонът на хилядите фестивали на открито посветени на различни изкуства. Стотици хиляди хора се насочват към различи краища на света за да докоснат струната, която резонира в душата им. И докато в България се чудят как да закрият оперните оркестри, то в Германия през юли се провежда един от известните оперни фестивали по света – този в малкото, кокетно градче Райнсберг.

Разположен на приказното езеро Гринерик, градчето се намира само 100 км северно от Берлин. Още щом минете табела на Райнсберг, очите ви са омаяни от изкуството на природата. Като че ли тя е изваяла красота, коята е достойна за опера. друго освен именно опера – няма какво да се провежда. И дори и да не сте почитатели на това изкуство, любопитството ви ще ви насочи към замъка, където се извиват трелите на млади музиканти.

През 18 век крал Фридрих Вилхелм първи купува имението Райнсберг за сина си Фридрих II. По късно, когато той става крал, го подарява на по-малкия си брат, принц Хайнрих. Фридрих втори също е запленен от красотата на градчето и казва, че то „има атмосфера на безгрижие“. Любопитно допълнение е, че през 1912 г, немският журналист и писател Курт Тухолси прави почти същото изказване. С красивия си замък, театър към замъка и разкошния си парк, разположен около езерото, Райнсберг е „едно градче за влюбени”.

Камерната опера на замъка в Райнсберг е една чудесна комбинация между
природа, музика, архитектура и гласовете на млади оперни певици – като цяло едно великолепно културно-историческо място. Още тогава изкуствата са намерали своя подиум, чиято основа поставя крал Фридрих втори, по-късно малкият му брат довежда до нейния разцвет.

 

Оперният фестивал на младите гласове днес, е рожба на новото време.След падането на берлинската стена, професор Зигфрид Матус е инициатор и основател на този фестивал на младите оперни певици от цял свят. Мотото на изданието тази година бе „Празник на гласовете“ с което бе отпразнуван и двадесет годишният юбилей. Фестивалът се провежда всяка година през месец юли.

За двадесет години в замъка Райнсберг са се провели над 350 незабравими и уникални дни на операта. Участниците в спектаклите се избират чрез муждународен конкурс. В жестока битка за певческите партии се изправят между 400 до 500 млади таланти от цял свят. Късмет имат около 30 до 40 души и това е тяхната награда, за която те са повече от щастливи. Тазгодишния международен конкурс се проведе в Берлин и Стокхолм и пред взискателното жури се явиха 445 кандидати. Четиридесет и двама бяха щастливците, които взеха участие във фестивала.

Градове, където се провеждат конкурси за фестивала освен Берлин са Атина, Будапеща, Торонто, Ню Йорк, Санкт Петербург и Виена. Всяка година фестивалът има един град-партньор. Така в Райнсберг всяко лято идват млади оперни певци от световен мащаб. Разбира се, освен вокалистите и диригенти и режисьорите са от най-висок ранг. За един месец се провеждат около 30 гала концерти и арийни рецитали. Това, което примамва участниците са последващите гастроли в Германия и чужбина, от където младите имат писта за излитане в световното лоно на талантите. За високото ниво на фестивала говори и факта, че самият Даниел Баренбойм, главен диригент на немската държавна опера в Берлин е председател на кръга от приятели на Камерата опера замък Райнсберг.Не по-малко забележителна е цифрата на публиката. Около 25 000 посетители всяко лято се наслаждават на младите таланти. Камерната опера на замъка Райнсберг, е един международен център, който безспорно допринася за развитието на оперното изкуство.
Младите и ентусиазирани певчески таланти от цял свят, блестящи с чар и
чудесни гласове, са достатъчна причина за една визита на фестивала в приказната атмосфера на камерната опера в замъка Райнсберг. Дали още от сега да не планирате своята ваканция посветена на изкуството през 2011 г. в Германия?