fbpx Интерактивна карта на планината Осогово дава идеи за туризъм | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интерактивна карта на планината Осогово дава идеи за туризъм

Ако се чудите накъде да потеглите през уикенда, пограничната планина Осогово е подходяща за разнообразни форми на туризъм – пешеходен, вело, конен и други. За вдъхновение и за удобно пътуване може да се ползва новата интерактивна онлайн карта „Пешеходни и велосипедни маршрути в района на Осогово“.

Целта на картата е да популяризира природния туризъм в Осогово и да събере на едно място всички познати маршрути там. В най-широк смисъл природният туризъм включва преживявания в природна среда, като обикновено се практикуват дейности на открито, устойчиви по отношение на тяхното въздействие върху околната среда. Той е тясно свързан с цялостното преживяване на посетителя в дадена дестинация, като храна, култура, релакс, здраве, бягство от ежедневието, време със семейството, настаняване, транспорт и др.

Богатото биологично разнообразие на Осогово е добра предпоставка за развитието на природен туризъм. Освен това релефът на планината е разнообразен (високи върхове, заоблени била, дълбоко врязани речни долини), като същевременно тя е лесно достъпна и проходима между месеците май и ноември. Осогово предоставя отлични възможности за природен туризъм, благодарение на мрежата от черни пътища с преобладаващи леки и умерени наклони. Българската част на планината би могла да се прекоси пеша или с планински велосипед за 2 дни (с преспиване в някоя от планинските бази). В близост до тях са изградени три ски-писти с различна степен на трудност, като едната е снабдена с препятствия за сноубордисти ("Осогово Фън Парк").

Картата предлага 34 пешеходни маршрута в Осогово и съседните й планини (в т.ч. части от Чудинска, Лисец, Конявска, Земенска, Влахина). Феновете на планинското колоездене могат да избират между 20 MTB-маршрута, като някои от тях преминават в съседната Влахина планина. Включена е и частта от Европейския велосипеден маршрут „Пътят на Желязната завеса“ (ЕвроВело 13), преминаваща през Кюстендилското Краище и покрай Осогово. Маршрутите обхващат повечето интересни места в района, в т.ч. природни, културни и други забележителности. Всеки от тях съдържа описание, GPS следа, височинен профил и снимки. За по-добра ориентация маршрутите са визуализирани върху Google картна подложка. 

Картата е изработена на база оценката на потенциала на Осоговска планина за природен туризъм от Българска фондация Биоразнообразие. Според анализа на специалистите с най-голям потенциал за развитие са планинското колоездене, пешеходните преходи, наблюденията на цветя/ пеперуди/ птици/ (следи от) бозайници, парапланеризма, екологичното образование (турове, лагери) и конния туризъм. Здравният туризъм, свързан с ползването на лечебните термални води и благоприятния климат предстои да се развива.