fbpx Зъбните импланти - по-добро качество на живота | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Зъбните импланти - по-добро качество на живота

зъби, усмивка, импланти

Какво по-красиво и привлекателно има от естествената и лъчезарна усмивка? През 21-ви век модерната дентална медицина се стреми да бъде максимално близо до природата и естествения външен вид. Почти всеки човек обаче в живота си е загубил един или повече зъби. Понякога това се случва при млади хора, деца и спортисти в резултат на травма; понякога кариозните процеси и техните усложнения, както и нелекуваният пародонтит могат да бъдат причина за загуба на зъб. Получените дефекти в зъбните редици нарушават функцията и естетиката на пациентите, което освен с чисто физиологичен дискомфорт, често е съпроводено с драматичен спад в качеството на живота и понижено самочувствие.

Още от миналото датират опитите за заместване на загубени зъби, като основната цел е била да се възстанови дъвкателната функция. 600 г.пр.Хр. етруските и египтяните са използвали чужди и собствени зъби без корени, фиксирани към съседните зъби със златна тел. Маите и инките замествали извадените зъби със скъпоценни камъни, които поставяли веднага след изваждането на зъба. Така, те едновременно играели ролята на бижу и на протетична конструкция. През 8-ми век арабите донасят в Европа зъби, оформени от животински кости, които са били използвани за възстановяване на единични липсващи зъби и били свързани към естествените зъби посредством сребърна тел. През 18-ти век за първи път започва изработването на цели зъби, включително и корените им от злато, сребро, платина или порцелан.

От приблизително 40 години модерната дентална медицина предлага едно успешно и интелигентно решение – зъбните импланти. Имплантът е чуждо тяло, което се въвежда в една биологична система. За да се бъде приет от организма, имплантите се изработват от максимално биологично поносим материал, какъвто е титанът. Имплантите играят ролята на изкуствени зъбни корени, които се поставят в челюстите, като заемат мястото на загубените зъби. Решението за поставянето на имплант се взима след подробно клинично изследване и планиране, рентгенографски изследвания и др. След имплантирането обикновено е необходим един оздравителен период за интегрирането на импланта в костта, след което върху имплантите се изработват протетични конструкции – корони или мостови възстановявания, които естетически не се различават от естествените зъби. Съвременната естетична стоматология позволява върху имплантите да бъдат поставяни изцялокерамични циркониеви конструкции, които по своите физични и естетически качества максимално наподобяват естествената усмивка. Основните предимства на имплантите са, че се запазва целостта на съседните зъби, без да е необходимо те да се изпиляват и се осигурява функционално натоварване на костта. Благодарение на имплантите пациенти, които са загубили всичките си естествени зъби, могат да се радват на функционални и в същото време естетични протезни конструкции, запазвайки социалния си статус и самочувствие.

Процентът на успеваемост на имплантологичното лечение днес е над 95% и се определя от съблюдаването на контраиндикациите, екзактното планиране и правилното провеждане както на хирургичната интервенция, така и последващото протезиране. Наред с професионалното и качественото изпълнение на работата на екипа – дентален лекар, орален хирург и зъботехник, от основно значение за дългосрочната прогноза е интензивната грижа и почистване от страна на пациента.