fbpx Освободете себе си, за да започнете нов живот | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Освободете себе си, за да започнете нов живот

След като преминете 40-ти години, време е уважаеми господа, да погледнете от друг ъгъл на живота. Май вече не сте онзи терминатор, който разбива нощните заведения, а сутринта е на работа...Доста неща вече са минали през главата ви. Идва средната възраст. Но спокойно – животът сега започва. Само трябва да освободите самия себе си. Това означава да напрегнете тези мускули, които са присъщи само на вас. Ето няколко нови цели, към които си струва да се стремите:

1. Младежът – зад борда!
Трябва да проумеете, че тийнеджърът с вашето име и фамилия вече го няма. Изхвърлете го зад борда, направете му помен и изберете нов курс. Ако се опитвате да запазите юношеското си усещане за света просто ще се вкарате в капана на тъгата по отминалите дни. Дошло е време наистина да пораснете, всичко преди това е било репетиция.

2. Стиснете ръката на своя Фреди Крюгер
Може да сте погубили младостта си с някаква глупава работа. Може би сте се оженили за някоя хиена. Може би не сте толкова талантлив, смел и щастлив, какъвто ви се ще. Признайте си това и измислете как да оправите ситуацията или да се примирите с нея. Психотерапевтът Томас Мур твърди, че идеализацията на самия себе си и на собствения си живот ни пречи да намерим своята истинска същност. „Тъжните мисли обемат пространството, в което може да се засели мъдростта”.
Внимание: Опитайте се да направите някои промени, преди да взривите живота си с голямо количество тротил. Възможно е да бъдете щастливи, ако утре заминете за Тайланд, сдобиете се с харем или започнете да изучавате миграцията на морските костенурки. Но не са необходими чак такива крути мерки. Първата ви крачка в борба с кризата не трябва да е решението да напуснете работа и да хукнете да си купувате бои, четки и статив.

 

3. Оставете космоса
Необходима ви е нова мотивация. „Когато човек пристъпва към преоценка на собствения си живот, той открива че много неща в него досега са се основавали на илюзиите” – казва психологът Даниел Левинсън и предпазва от паника: „Това не означава да се разочаровате. Сбогуването с илюзиите не е повод за страдание, а повод за работа над грешките. Е, да няма да полетите в космоса, но и шансовете за това от самото начало не са били кой знае какви. Помислете си какво става редом с вас и се захванете с нещо, до което се достига с ръка.

4. Стига лицемерие
Част от процеса по пръвръщане в зрял човек е умението да се говори честно и направо, с уважение, но без ласкателство. Може би идеята да сте напълно честни с шефа ви да не е напълно подходяща, но със сигурност фразата „класически диктатор” няма да спомогне ръста в кариерата. Но, ако няма необходимост спешно да погасявате кредити, един честен и прям разговор може би ще бъде доста полезен.

5. Включи вътрешната жена
Известно е, че с времето мъжете и жените все повече започват да си приличат. Те стават по-уверени всебе си, а ние ставаме по-внимателни в отношенията помежду ни. Трябва да се движите именно в тази посока. Стига сте се борили за надмощие, помислете за сътрудничество. Вгледайте се в родителите си или други по-възрастни семейни двойки, ще ви помогне да видите какво ви очаква.

6. Какво да оставим след себе си
Добре възпитано дете – това е твоето наследство. Стабилна фирма - също. Но работата е там, че наследството не е задържително да виси в гарерия или да се котира на борсата. Вложете в нещо собствените си усилия, своите мускули, своята пот, а не само пари. Хубавата къща е наследство, както и тази история, която ще разкажете на децата си, а после те и на вашите внуци... Това май е всичко.

7. Стани китайска топка
Да се поставя всичко на карта и да се живее в името на постигането на някаква висша цел е уморително и разочароващо занимание. Древните китайци смятали, че възрастният човек е като топка, коята се търкаля по живота, подскачайки по неравностите, но центъра е винаги вътре в него. Не се опитвайте да търсите смисъла на всичко, което ви заобикаля, особено в постъпките на другите. Нито в любовта, нито в ненависта има особен смисъл, но пък видите ли те управляват света. Наслаждавайте се на страностти на другите хора, като не се опитвате да ги преправите.

8. В търсене на нови усещания
Да именно търсете нови усещания, нови вкусове. Опитайте се да промените начина си на хранене (вместо любимите люти чушлета, хапнете киви или пък обратното). Прочете книга, или дори две, страшно е да си помислите, написана от жена китайка. Захванете се с някакъв нов спорт. Придобийте нов опит – кулинарство, градинарство, голф, оригами, нещо, което да ви направи по-възприемчиви.

Ето и няколко лоши идеи, които в никакъв случай няма да ви донесат който знае какво удовлетворение

1. Пластична хирургия
Никакви ботокси и опъване на бръчките, процесът е унизителен, а резултатът – жалък. Айнщайн, Чърчил, Йоан Павел ІІ, гарантираме, че никога не са си правили липосукция. А ако сте започнали да оплешивявате, забравете за перуките, тупетата и присаждането на коса - по-добре се обръснете нула номер.

2. Няма да повярвате, но това е да се напиете
Грижите и тревогите няма да се удавят в алкохола, а здравето ви може да пострада бързо и доста успешно. Водката не е антистресов препарат, колкото и да се опитват да ни го представят като такъв. Едно „малко” няма да ви навреди, но повече – забравете.

3. Не хвърляйте пари на вятъра
Дори ново ферари няма да ви помогне. Никакви покупки, заклинания и талисмани няма да ви спасят от настъпването на кризата на средната възраст. „Опитваме се да опровергаем усещането, че сме загубили битката с живота – казва Даниел Левинсън, като използваме нарцистичното удоволствие като успокоително”.