fbpx Има вина, които са скъпи, защото са скъпи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Има вина, които са скъпи, защото са скъпи

етикети

Виното е неразделна част от празничната трапеза, но за хората ценители, любители, естети и бохеми с изтънчен вкус, които обичат да пият скъпи вина, насладата е много по-голяма, когато изпитата бутилка е коледен подарък. Времето на изгрева на Витлеемската звезда наближава и мисълта как да зарадваме близки и приятели вече зрее в главите ни.

Какво прави вината скъпи? 

Разбира се, както и при много други продукти, част от цената включва редица разходи като производствени, административно-управленски, логистика, складиране, маркетинг, реклама и др. Конкретно за виното от съществено значение са също така сорта грозде и приложените методи на производство и отлежаване. Например, вино от грозде с нисък добив и ферментирало в дъбови бъчви ще струва по-скъпо от вино, произведено от сорт с висок добив и ферментирало в резервоари от неръждаема стомана, както и вино с мехурчета от вторична ферментация в бутилка ще струва по-скъпо от виното, чийто мехурчета са се родили в голям стоманен съд.  

При скъпите вина, обаче, по-голямата част от цената включва някои осезаеми нематериални фактори, които в голяма степен формират т.нар. „възприета стойност“ или иначе казано - колко са готови да платят потребителите за вината от категорията „лукс“.  

Кои обстоятелства и фактори добавят стойност на виното? 

Лозе и тероар:  Мястото, където се намира лозето и бере гроздето е от съществено значение, тъй като това се отразява на качеството, вкуса и възрастта, която може да понесе виното, респ. и неговата цена. Често може да чуете, че най-добрите лозя обикновено са тези, които се отглеждат трудно, но успешно. Моят учител казваше: “Колкото повече лозата се мъчи да вирее, толкова повече тя изсмуква от природата, събира го във всяко зрънце грозде и после го предава на виното“.  

Качество на реколтата: Има добри и лоши години, а виното от много добри, отлични и изключителни реколти катерят цената нагоре. 

Количество на реколтата: Ако конкретна реколта е с по-нисък добив спрямо предишни години, тогава събраното грозде е по-малко и съответно предлаганото на пазара вино ще е по-малко, а това от своя страна би довело до по-високи цени.

Недостиг на капацитет: Ако винарната е малка бутикова и произвежда годишно само 500 бутилки, виното би било по-скъпо, ако същата произвеждаше 5000 бутилки.

Недостиг на вино: Ако от виното са произведени сравнително малък или ограничен брой бутилки, колкото повече те се продават, толкова повече техният брой намалява и цената им става все по-висока. Това са вина от т.нар. лимитирани серии.

Възраст на виното: Има вина, които притежават способността в продължение на десетилетия да стареят и да се развиват в бутилката и с течение на времето да подобряват качествата си. Докато достигнат до своя пик те увеличават своята стойност с всяка изминала година и я добавят в цената.

Търговска марка: Добре познатите винени брандове, които от години не само съществуват, но и постоянно произвеждат и предлагат на своите клиенти висококачествени вина, могат да си позволят да ги продават и на супер високи цени.

Престиж: Колкото по-престижна е марката или колкото повече внимание тя получава от страна купувачите, толкова по-висока може да бъде цената на виното, продавано под тази марка. 
Оценка на критиците: Ако едно вино получи високи оценки от известни винени критици с международна репутация, има вероятност цената му заслужено да скочи високо в небето.

Новост: Уникална опаковка или етикет, изключителен винен стил, бленд или реколта могат така да привличат вниманието на потребителите, че те да се включат в списъка на чакащите за закупуване на бутилка и силно да повлияят върху цената на виното.

История в бутилка: С течение на годините или в резултат на определено обстоятелство произходът, съхранението, някакво събитие или история също могат да оскъпят многократно виното и да увеличат неговата цена.  Не е изключено, например,  ако  откриете някъде забравена и покрита с прах бутилка от реколта 1997-ма, тя да се превърне в малък диамант заради появилата се тогава комета Хейл-Боп (Hale-Bopp), видима с просто око цели 540 дни. На търга в хотел Риц в Лондон, състоял се през м.юли 2011 г., Кристиан Ванг (Christian Vanneque) - частен колекционер, познавач и бивш сомелиер на известен тризвезден ресторант в Париж, плати „скромните“ 75 000 £ за бутилка бяло вино Chateau d'Yquem от 1811 г. Мнението на винените експерти, че изключителното дълголетие на виното се дължи на появилата се Голямата комета (The Great Comet) преди да бъде прибрана реколтата , записа рекорд за най-скъпо продадено бяло вино в света. Само времето може да покаже дали Хейл-Боп (Hale-Bopp) не е оказала същото толкова сериозно влияние и да бъде записан нов рекорд.  

Всички реколти в годините, в които са се появявали забележими с просто око комети, се приемат като знак от природата за щедрост към изключителните качества на гроздето и  виното, но само звездата, предизвестила раждането на Христос и отвела тримата мъдреци до Витлеем, всяка година прави чудеса. 

Най-скъпото вино е това, което ни събира на Коледа! 

снимки: Косара Чигирева