fbpx Практично: Как да почистим петната от вино? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Практично: Как да почистим петната от вино?

Коледните празници наближават. Отворените бутилки вино и коледния дух стават все повече. С това обаче и петната от вино се увеличават и винаги са много неприятни, особено ако се намират върху любимия ви диван или килим. Но не се притеснявайте - има ефективни и лесни решения за отстраняването им. От Domestina дават няколко насоки как да премахнете петна от вино както от дивана, така и от килима, така че да продължите спокойно да се наслаждавате на любимата си чаша ферментирала гроздов сок.

Действайте бързо

Ключът към успешното премахване на петна от вино е да действате бързо. Колкото по-дълго седи петното, толкова по-трудно ще го отстраните. Веднага щом разлеете виното, попийте колкото можете от него с кухненска хартия или хавлиена кърпа. Не търкайте петното, за да не разнесете виното още повече.

Изберете правилния препарат за типа плат

Различните тъкани изискват различен подходи към отстраняването на петна. Важно е да подберете правилните препарати за вашия дивани или килим. Препарат, който идеално почиства диван с дамаска от микрофибър, например, може да увреди персийския ви килим. Винаги проверявайте инструкциите на производителя за почистване и използвайте малка, незабележима зона, за да тествате почистващия разтвор.

Няколко домашни решения за почистване на петна:

- Газирана вода и сол: Изсипете газираната вода върху петното и я попийте с кърпа. Поръсете сол върху зоната и я оставете да престои няколко минути, след което я изчистете с прахосмукачката.

- Кислородна вода и препарат за съдове: Смесете кислородна вода с малко препарат за съдове, така че да се получи паста. Нанесете я върху петното, оставете я да престои и след това попийте с чиста кърпа.

- Търговски препарати за петна: На пазара има много търговски препарати за премахване на петна, специално предназначени за тапицерии и килими. Изберете продукт с добри отзиви и следвайте внимателно инструкциите. Винаги първо го тествайте върху малка и трудно забележима област.