fbpx За да остане сватбеният ден незабравим | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За да остане сватбеният ден незабравим

За да остане сватбеният ден незабравим

Животът има своя кръговрат, но винаги върви напред и колкото и светът днес да не е като преди сто или една година, то някои събития се повтарят. Но те имат своя уникален блясък и отпечатък, ценен и скъп за всеки, който е участник в такова събитие. След Великден сезонът на сватбите започва. Безспорно, това е едно от най-значимите събития в живота на всеки човек. Събитие, колкото чакано, така и свързано с много емоции, които понякога накрая избиват в сблъсъци на представите. Разбира се, ако не вярвате на собствените си организаторски заложби, всичко може да мине и по „мед и масло”, ако се доверите на специалист, който да организира сватбения ви ден. На 29 април света стана съпричастен и на най-великата сватба на века, при която всяка стъпка премина по точно определен график и замисъл. Дали в България успяваме да се справим с подобна организация и каква е традицията на българските сватби, разговаряхме с Бо Йорданова, Собственик и създател на сватбена агенция Bo Creations~

Бо, какво мислиш за сватбата на века, тази на Кейт и Уилям?

- Изключително добре организирана. Дори това може би е слабо казано. Направи ми впечатление екипната работа, както и много от малките детайли. Разбира се, видях, че воала на Кейт беше смачкан и то точно пред лицето й. Но на фона на всичко останало, нежността, скромността, стила, чистотата, които лъхаха от нея, това бледнееше. В интерес на истината, трудно ми е да коментирам такава прекрасна сватба само с няколко думи. Много ми хареса, че във всеки детайл имаше символика и традиция. Например шестметровите истински дръвчета в Уесминстърското абатство. Оказа се, че те са участвали в сватбеният им ден, защото Кейт ги свързва със своите корени - с високите и изключително красиви дървета от родното й място. Но нека не се разпилявам с коментар за всеки отделен сватбен детайл. Ти сама го каза – „сватбата на века”!

Според теб подготовката на тази световна сватбата дали повлия на идеите на българските младоженци за техните сватби? А на теб?

- Нашият график е пълен отдавна до края на септември като имаме дори сватба за лятото на 2012г., но никой до този момент не е коментирал сватбата на Кейт и Уилям. Със сигурност обаче това ще се случи в следващите дни и месеци. Колкото до нашата агенция, сигурно ще повлияе поне мъничко. Впечатлена съм от всеотдайността и работата в екип. Личеше, че всички работят с любов. Или поне така го представиха медиите . Аз, лично, държа изключително много на това екипът ми да се състои от хора, които на първо място обичат заниманието си в сватбената агенция, а след това го приемат като работа. Друго – задължително да има повече от природата в църквата! Толкова е естествено... А защо не и все повече венчания пред Бог сред природата?

Правим ли вече в България сватби по маниер на чуждестранните?

- Бих казала, отдавна. Всички гледаме как се справят по света със сватбите. Може би и затова почти не остана нищо от българските традиции, което да участва в една сватба. Възможно е скоро типичната българска сватба да стане изключително екзотично и скъпо преживяване. Което всъщност е много хубаво!

Има ли мода в сватбите?

- Разбира се, че има мода. Но все пак има и младоженци, които бягат от нея. Тя често е повлияна от западните течения и хрумвания. Много хубаво обаче е, че се разчупват нещата и мисленето на хората в тази сфера. Важно е да се предлагат постоянно различни услуги и детайли.

Каква е тенденцията сега? На какво се залага?

- На този въпрос се замислям, че реално клиентите отиват при сватбената агенция, която отговаря най-вече на собствения им стил. Тъй като наскоро промених стила, в който работим, забелязах това много ясно. Ако преди предлагах стандартни, но по своему различни детайли и услуги, и идваха хора, които харесват точно това, то сега, когато предлагам неща в по-различен „канал”, отново е така. Идват младоженците, които харесват точно този различен „канал”, както го нарекох.
А конкретно на въпроса ти на какво залагат, бих казала, че все повече наблягат на детайлите и държат те да са изпипани наистина професионално. А това си личи много при нас в нашата агенция. Хората знаят вече, че съвкупността от всички онези малки и изключително красиви детайлчета всъщност допринася за прелестта на едно сватбено тържество. Държат на тях...

Доколко българските традиции залягат в нашите сватби и без какво от тях не минава нито една сватба?

Както споменах, много от българските традиции почти не се прилагат в една сватба. Много е възможно само при нас да се случва така. И все пак, колегите, с които съм разговаряла споделят същото. Ритуал без който не може обаче, е посрещането на младото семейство с питка, мед, сол и „горчива” напитка. Ако останалите ритуали не участват изобщо, то този го има винаги задължително.

Когато се обърнат към теб за организация на сватбата, какви са първите ви съвети към младоженците?

- Трудно е да кажа, тъй като даваме много съвети, както и конкретни идеи, след като изслушаме годениците. Един от съветите обаче, които присъстват винаги, е да отидат и при други сватбени агенции. За нас е важно да може да се види разликата в отношението, условията и услугите. Така изборът на сватбена агенция е много по-добър. И не само...

Намаляха ли бюджетите за сватбите? И от какво се лишават най-вече младоженците?

- Не бих казала. Сватбата си остава едно от най-важните събития в живота на човек. За него, всеки дава всичко от себе си. Все пак трябва да се проведе по незабравим за младоженците, роднините и приятелите начин.

Когато сравняват една българска и една чуждестранна сватба, обикновено специалистите казват, че разликата е в изпипването на детайлите. Кои са тези детайли?

- Да, така е. Всъщност, те могат да бъдат всичко. Сватбеният грим е детайл, кърпичката в джоба на сакото на младоженеца, всички онези малки красоти като покани, менюта, програми, тейбъл/плейс картички, булчинският букет, бутониерите, декорациите на автомобила, църквата и ресторанта (или градината, залата, в която се провежда тържеството)... Детайл е дори ръчния рисунък на декоратора на сватбени торти. Ако всички те са съчетани правилно, сватбата оставя много дълбока и изключително приятна, красива следа в живота на всеки един участник на събитието.

Facebook коментари