fbpx Приказки от миналия век в Домът на виното в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Приказки от миналия век в Домът на виното в София

На шест метра под земята, сред естествен декор, който може да бъде достоен за тамплиерски филм, Домът на виното в столицата посрещна отбрани гости, за да ги посвети в тайната на виното и да им връчи специален сертификат за „Ценител на виното“.

Уникалната изба, която е достъпна за всеки, който пожелае, излъчва онзи дух и автентичност от отминали времена, който едва ли може да се открие на друго място в България. Естествени плесени са консервирали стените и извитите римски сводове, а специфичната миризма буквално разказва приказки от миналия век. Най-старата изба в столицата, построена през 1882 г. днес е превърната в своеобразен музей, където съжителстват бутилки, покрити с прах и паяжини от преди 70-80 години и елитни вина на съвременни български винопроизводители.

Дегустацията на вина в тази атмосфера с прекрасна акустика носи съвсем други усещания за небцето. Повече за Домът на виното, който е част от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки, разказва технологът и енолог д-р инж. Наум Симов, който 38 години работи в Института.  

След като прекарате една омайна вечер под сводовете и дебелите почти метър стени, след като опитате поне пет вина, накрая заслужено ще си отидете със сертификат за Ценител на виното.