Приказки от миналия век в Домът на виното в София

На шест метра под земята, сред естествен декор, който може да бъде достоен за тамплиерски филм, Домът на виното в столицата посрещна отбрани гости, за да ги посвети в тайната на виното и да им връчи специален сертификат за „Ценител на виното“.

Уникалната изба, която е достъпна за всеки, който пожелае, излъчва онзи дух и автентичност от отминали времена, който едва ли може да се открие на друго място в България. Естествени плесени са консервирали стените и извитите римски сводове, а специфичната миризма буквално разказва приказки от миналия век. Най-старата изба в столицата, построена през 1882 г. днес е превърната в своеобразен музей, където съжителстват бутилки, покрити с прах и паяжини от преди 70-80 години и елитни вина на съвременни български винопроизводители.

Дегустацията на вина в тази атмосфера с прекрасна акустика носи съвсем други усещания за небцето. Повече за Домът на виното, който е част от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки, разказва технологът и енолог д-р инж. Наум Симов, който 38 години работи в Института.  

След като прекарате една омайна вечер под сводовете и дебелите почти метър стени, след като опитате поне пет вина, накрая заслужено ще си отидете със сертификат за Ценител на виното.

Коментари

It's great to here from one of the best wine experts in Bulgaria and maybe in the world. Ways to go! This cellar is just short of becoming one of the finest attractions for the wine enthusiasts in Europe.

Моля коментирайте