fbpx Криза на средната възраст | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Криза на средната възраст

Криза на средната възраст

Който не е бил, ще бъде, който е бил – не забравя. Не си мислете, че прословутата криза на средната възраст ще мине покрай вас. По-добре се подгответе предварително – това е последният ви шанс да се превърнете от нервен младеж в излъчващ спокойствие мъж.

Във връзка с кризата на средната възраст има приказка: трудно е да се определи какво точно е това, но като те застигне, със сигурност знаеш, че е то. Тези, които са я преживели, говорят за себе си с думи като „човек без цел”, „смутен”, „изгубен”. Страшно е: момчета, които преди рядко са имали съмнения каква да е следващата им стъпка, сега подлагат на проверка всичко, в което са вярвали: брак, работа, приятелство.
Ето и кратък списък със симптомите на средната възраст: безсъние, униние, умора, невъзможност за съсредоточаване, болнавост, мисли за това, което не сте успели да направите, съжаление, необяснимо и неудържимо желание за нещо (сребристо порше или рижата девойка от отдел „Кадри”). И накрая, именно по време на кризата на средната възраст мъжът внезапно започва да се замисля над въпроси от типа: „Какъв е смисълът на живота ми?”

Обикновено всичко започва банално: от обикновена скука

Ако 20 години сте копали в една градинка, то само някой идиот няма да полюбопитства дали няма наблизо други по-интересни градинки. В пика на скуката често получавате важни сигнали: родителите започват да боледуват. Установявате, че бракът ви не е чак толкова стабилен. Има застой в кариерата и накрая осемгодишният ви син, който досега ви е смятал за бог се превръща в човек, който, в най-добрия случай мисли, че сте дявол. Болките в гърдите и отвратителната дума „биопсия” само прибавят размисли на тема, какво си направил със собствения си живот.

Най-важното, изяснява се, че опорните стълбове на нашата мъжественост са подкопани от няколко безпорни факта, за които или не сме знаели, или просто не сме се замисляли.

Основен мъжки мит № 1: Истинските мъже винаги са силни и похотливи.
Ново в средната възраст: това е така, но само отчасти.

Безспорно и на 40 години мъжът е в състояние да хвърли топката в целта (особенно, ако се занимава със собственото си тяло). Но върху спидометъра все пак е навъртян известен пробег. Стоте метра ги минавате не за „повече от 10 секунди”, а „за малко по-малко от 20”. „Приятелят” ви е не чак толкова твърд в отговорните моменти и не толкова бърз при подготовка за повторение – всичко това ви показва, че лека-полека започвате спускане от върха.

Основен мъжки мит № 2: „Мъж” – значи „успешен”.
Ново в средната възраст: Някои са по-успели от другите.

„Някъде към средата на житейския си път много мъже се сблъскват лице в лице със сериозно разминаване меджу стремежите и реалните постижения” – смята Орвил Дж. Брим, доктор по философия и директор на Изследователския център на средната възраст при фонда Макартура (Веро-Бич, Флорида). До вас достига мисълта, че няма да напишете гениален роман, да натрупате милион и може би дори няма да изпитате радостите на бащинството. Но дори и да сте успели да реализирате амбициите си, има още един мит, който точно в тази възраст се разбира на пух и прах…

Основен мъжки мит №3. Професионалният успех може да ви направи щастливи.
Ново в средната възраст: Не си струва да залагате особено на този мит.

Дори тези, които са спечелили в състезанието, в един момент осъзнават, че самата надпревара изглежда глупаво. Постигнали са земния рай, но нещо не е така: реките от мляко са вкиснали, а бреговете не се виждат. Възниква усещането, че в надпреварата сте пропуснали нещо доста по-важно.
До 28 години животът изглежда като стрида, поставена пред вас в красива чиния, а след 10 години (кризата се подмладява) вие седите в раковината на стридата и периодично се показвате за да вземете глътка въздух.
А кризата на средната възраст е великолепна възможност да станете по-умни, по-спокойни, по-силни и (внимание!) по-привлекателни за дамите. Просто трябва навреме да се запознаете с този период от живота си и да го посрещнете достойно.

Тайната е това да намерите самия себе си. Карл Юнг, щвейцарски психиатър и един от основоположниците на психоанализата, нарича този процес индивидуализация.

Ето и опростената версия на модела на Юнг. През младежките си години си конструирате скафандър за външния свят, той ви помага да се справите с ученето, да замъкнете в леглото максимално количество девойки, да повишите някакви продажби, общо казано да преуспеете. Под скафандъра криете своите неврози, страхове и всичко останало, прекалено мрачно, предизвикателно или просто ексцентрично, за да бъдете приети в приличното общество и да преуспеете именно в него.

Засега всичко е наред, системите функционират нормално. Но щом само се случи нещо (например, независимо от взетите мерки се развеждате и ли ви уволнят от работа) в скафандъра се проявява пукнатина; скритите тайни излизат навън и ви призовават. За да се измине пътя от юношеството до зрелия човек, първо трябва да се вслушате в тези гласове и второ, да направите това, за което ви молят, тоест да свалите всички фалшиви слоеве.

 

Facebook коментари