fbpx Как да се предпазим от алергиите към полените | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Как да се предпазим от алергиите към полените

Глобалното затопляне е причина за значително по-високата концентрация на полени и замърсяването с тях на големи райони, а това води и до все повече хора, страдащи от алергии, показва проучване на унгарски и американски експерти върху 17 населени места от общо три континента. Резултатите показват още, че колкото повече са дните без минусови температури, толкова по-висока е концентрацията на полени.

В допълнение, броят на чувствителните към полени хора е много вероятно да се увеличи постепенно в близкото бъдеще, както заради все по-високата употреба на химикали в околната среда, така и заради това, че глобалното затопляне разширява местообитанието на растенията-алергени на Север. Отчет от САЩ също регистрира притеснителни резултати – глобалното затопляне кара растенията да разцъфват по-рано, а увеличените емисии на въглероден диоксид ги карат да произвеждат повече полен. Затова е важно хората да знаят как да намалят или избягват симптомите в ежедневието си. Тъй като все повече хора се повлияват от тези неблагоприятни ефекти, експертите на LG съставиха кратък списък със съвети как да намалим излагането си на тези алергени.

Правете си планове и сменяйте дрехите си

Първата стъпка е да откриете кои са растенията, към които сте алергични и да проверите последните локални отчети за полени, например тук. В дните с висока концентрация на полени, е най-добре да останете вкъщи при затворени прозорци. Но ако все пак решите да излизате, има няколко прости стъпки, които ще минимизират излагането ви на алергени – особено, ако имате член от семейството, който е чувствителен към полени.

Когато се приберете отвън, поленът може да остане върху дрехите ви, затова е добре да се преоблечете у дома и да измиете лицето и ръцете си с вода. По-честото почистване на косата всеки ден с шампоан за ежедневна употреба също е препоръчително по време на поленовия период, за да се отървете от остатъците му върху кожата и косата ви.

Почистване и сушене на дрехите

След като се преоблечете, добра идея е да почистите дрехите си от полени възможно най-скоро, преди да се докоснат до други предмети у дома. Много полезно решение, по това време на годината, е да използвате функцията за пара на вашата сушилня, ако разполага с такава – тя може да се използва като алтернатива на изплакването и не само е нежна към кожата, но премахва и 99,9% от алергените, впити в дрехите и текстилните играчки.

Въпреки че дрехите изсъхват бързо, ако са прострени навън при топло време, концентрацията на полени във въздуха не трябва да се пренебрегва и е препоръчително да изберете простирането вътре. Ако търсите по-бързо решение, сушилнята е домакински уред, който със сигурност ще улесни ежедневието ви.

Вечерно проветряване и филтриране на полените

Проветряването е най-препоръчваният метод за подобряването на качеството на въздуха във вътрешни пространства, но по време на поленовия сезон е най-добре да го правите през нощта, когато концентрацията на полени значително намалява.

Допълнително предимство е, ако климатикът ви може да филтрира полените във въздуха в дома. Например, работещи с DualCool & Pure системи, като LG Duel Inverter, могат да гарантират едновременно охлаждане и филтриране на въздуха, както и да регистрират и филтрират изключително малки прахови частици и патогени в реално време, дори да са с размер от 1 микрон (PM 1.0). UVnano технологията може да дезинфектира въздухът, който влиза, благодарение на своите ултравиолетови светлинни лъчи, и по този начин да убие 99,9% от определени патогени, навлизащи в дома ви.