fbpx Пирин през лятото - джаз, с дъх горски ягоди и боровинки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пирин през лятото - джаз, с дъх горски ягоди и боровинки

Всеки си има своите малки грехове, но ако поне веднъж през живота си не сте виждали отражението си в кристалните води на пиринските езера, не сте пили от хладната вода на банските чешми и не сте усещали аромата на дивите ягоди и малини около хижа „Вихрен” - да знаете - имате голям грях. И не защото трябва да сме патриоти и да харесваме българското. Просто красотата на Пирин е уникална и всеки трябва поне веднъж в живота си да я усети.

Още древните траки я почитали като божествена планина, а ако някой ден минавате покрай едно от най-мистичните тракийски светилища край Попово езеро, ще разберете, че неслучайно предците ни са се прекланяли пред могъщество на Пирина.

И понеже много хора си мислят, че алпийският пейзаж и красотите на тази планина са недостъпни, върви се часове по ужасно трудни пътеки и изобщо - не е "забавление" за всеки, ние, решихме да ви предложим два кратки, уникално красиви и наистина много лесни маршрути в Пирин. Както често пишат в Instagram “must to do!”.

 

И така - ако имате даже и един свободен ден това лято - не го пропилявайте в хола пред телевизора. Вземете си чифт удобни обувки и палете колата към Банско. От София до града в полите на Пирин сте стига за около час и половина — два, а веднага след като минете Предела ще усетите уникалният чист планински въздух на разложката долина, скрита между три планини - Рила, Пирин и Родопи.

Идеалният период от годината да се разходите из красивия Пирин е от юни до края на септември, въпреки че за заклетите планинари – времето никога не е лошо. Просто поверете прогнозата, преценете дали да вземете само фланелка или и леко яке, и хич не си мислете, че ще се съсипете от катерене - Пирин е гостоприемна и приказна, стига да знаете как да стигнете най-бързо до красивите й кътчета.

От Банско до езеро Окото

 

Този уникално красив и много лесен маршрут стартира от Банско. От града поемете по асфалтирания път до хижа „Вихрен”. Точно така - до самата хижа има отлично поддържан път, което прави "влизането" в планината истинско удоволствие.

Един съвет от нас - тръгнете възможно най-рано към хижата, защото често след 8.30 ч. паркингът пред хижата се пълни и полиция затваря пътя. Това означава, че ще ви спрат на няколко километра по-надолу, които ще трябва да вземете пеша. Затова тръгнете наистина възможно най-рано!

Щом веднъж стигнете в района на хижа „Вихрен” (построена е през далечната 1941 г.), пред вас се открива красива долина, която приютява в пазвите си буйната пролетно време Бъндеришка река (същата, която тече в Банско). В една част от планината реката се губи под земята, но в долината извира отново и се влива в кристалните води на Глазне. За да стигнете до изворите й, обаче, трябва да походите не повече от 15 - 20 минути пеша от хижата. Следвайте лявата маркировка, защото дясната води към едноименния върх, а там изкачването е наистина сериозно.

 

Крайната ви цел е езерото “Окото”. Маршрутът минава покрай все още девствената Бъндеишка река, която събира водите си от няколко езера. След това изкачвате нисък хълм и след няколко минути пред погледа ви е красивото езеро "Окото". Заслужава си да си отделите време за релакс край бреговете му, а ако имате сили - приемете предизвикателството и се разходете из красивата долина под Муратов връх. Ако имате един свободен час - не пропускайте шансът да се качите до Муратовото езеро. Има някаква магия във водите му. Ако веднъж видиш лика си в огледалната им повърхност, после цяла година мечтаеш да се върнеш отново там. Даже и да не вярвате в" планинската магия", не пропускайте да проверите дали и вас няма да ви заплени завинаги. Тази година задължително отново ще го посетим.

Безбог – по стъпките на митичните тракийски богове

 

Вторият маршрут в Пирин, който е изключително лесен и в никакъв случай не изисква кой знае каква физическа подготовка, минава през гр. Добринище до хижа „Безбог”. От града до хижа „Гоце Делчев” води 11-кимометров асфалтов път. Оставете колата около хижата и вземете седалковия лифт до Безбог. Последната му станция ще ви отведе на самия бряг на красивото Безбожко езеро и до едноименната хижа.
Отдъхнете край брега му и поемете по пътеката към Попово езеро – няма как да я пропуснете. Само след 20 - 30 минути ходене пред вас ще се открие приказна гледка – един от най-красивите езерни циркуси на Пирин в цялата си прелест.
Малко известен факт е, че красивата планина има над 180 езера. Наричат ги очите на Пирин, защото кристалните им води са чисти като сълза.

 

А що се отнася до името на връх Безбог, легендите са няколко. Най-старата се свързва с бог Перун, който имал хубава дъщеря, която живеела край Самодивските езера. В съседния циркус пък живеел бог Бес, който един ден решил да грабне хубавицата. Брат ѝ Дженгал, обаче (на когото е кръстен съседния връх Дженгал) научил за намеренията му и го подгонил, докато накрая не го настигнал на връх Безбог. Там го убил и го затрупал с камъни - камарата, която може да се види и днес, създава точно такова впечатление.

Тайните съвети на опитните планинари

 

- Опитайте студената пиринска вода, която блика от всеки извор в Банско и по пътя за хижа Вихрен. Не си носете тежки бутилки вода от магазина - насладете се на живата вода на Пирин. Опитате ли я веднъж, ще се влюбите завинаги!

- Носете си малка кутийка или пликче - в планината има ягоди, малини, боровинки, гъби... все съкровища за небцето. Наберете си и им се насладете. Ако сте фенове на боровинките - сезонът е точно по времето, когато в Банско се провежда традиционният джаз фест (в началото на август). Ако пък предпочитате диви ягоди - в края на юни обикновено вече са узрели.

- За най-запалените фенове на вкусната храна - препоръчаме ви заведението точно под Байкушевата мура. Няма как да го пропуснете - на самия път е, а салатата с печени чушки и бобът са просто феноменални.

 

- Не забравяйте, че можете да се разходите из планината и на кон. Има няколко конни бази, които предлагат страхотни еднодневни маршрути на сносни цени. Даже и да сте напълно начинаещ, друго си е да имате снимка от планинска езда във Фейсбук профила си, нали?

- Не забравяйте да заредите телефона си, да си вземете слънцезащитен лосион и не на последно място - всеки опитен планинар ще ви каже - оставете ядовете вкъщи, а в планината вземете само най-доброто си настроение. Така ще можете да й се насладите истински.

- Ако не сте фенове на вкусните топли мекици не четете това!!! Обаче, ако ги харесвате – има едно много тайно място в Банско, от където можете да си вземете няколко приготвени по стара рецепта мекици за закуска. Това е малък супермаркет, който се намира веднага след хотел „Кемпински” по пътя към хижа Вихрен (от лявата страна на пътя). Любезният продавач ще ви изпрати с пожелания за хубав ден в планината и с някоя весела лакърдия, която със сигурност ще усмихне деня ви.

- Всяка събота и неделя точно под общината в Банско се организира импровизиран фермерски пазар. Без излишна реклама на тема биопроизводители и евросертификати, от там можете да си купите прясно набрани билки от планината или страхотно домашно сирене и мляко, което произвеждат жените от региона. С две думи – не го пропускайте, защото има уникални деликатеси от Пиринския край.