fbpx Новият прочит на официалното облекло | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият прочит на официалното облекло

Въпреки че след 2 години на пандемия и ограничения, модната индустрия се завръща успешно към нормалното си състояние, интересът на модните любители е цялостно променен. По време на пандемичната обстановка, българските потребители предимно пазаруваха спортни дрехи и обувки. Сега обаче, когато светът се завръща към нормалния начин на живот, продажбите на официално облекло започват да нарастват значително. Модната платформа GLAMI споделя интересни факти за модният вкус на българина, какви дрехи избира и как и за какви поводи ги комбинира.

Животът никога няма да е същият

Вдъхновени от живота си на ограничения и този на свобода, българските модни потребители намират нов живот на своите модни находки. Забелязва се тенденция в комбинирането на артикули така, че да могат да бъдат носени за различни поводи – от офиса, до вечеря навън. Факт е, че има ръст от 91% на продажбите на дамски лоуфъри и мокасини и паралелно с +79% закупени чифтове кецове. Комбинацията на блейзърите с тениски, спортни панталони (+39% продажби) и ежедневни обувки е сред най-популярните тенденции, забелязани на българския пазар. Възможно е икономическата ситуация да подкрепи тази тенденция още повече, тъй като потребителите ще избират по-универсални дрехи.

Кои са цветовете на 2022 г. ?

Неутралните цветове винаги са печелили популярност, когато става въпрос за дрехи и обувки. Причината за това е, че могат да бъдат съчетани с повече различни артикули от гардероба ни и никога няма да излязат от мода. Въпреки че черното винаги заема достойното първо място за 2022 г., според проучването ярките цветове са все по-предпочитани от българските потребители и лека-полека започват да изместват неутралната гама от гардероба на дамите.

Оранжевото набира преднина в надпреварата за най-популярен цвят. След 2-годишната изолация и рестрикции, оранжевото стана основен символ на оптимизъм и чувство за щастие. Въпреки че не е най-очевидният избор, то може да бъде истински стилно, ако бъде стилизирано правилно.

Лилавото също е сред фаворитите по избор на българите. По-конкретно, един конкретен нюанс – Veri Peri, който беше определен за цвят на годината през 2022 г. от Pantone. Интересен факт е, че лилавият цвят е едновременно иновативен и успокояващ, като присъства основно във видеоигрите.

Въпреки многобройните си нюанси, зеленото печели своята популярност с един конкретен свой вариант – Bottega green. Той стана един от символите на италианската луксозна къща Bottega Veneta, което скорострелно го направи и един от най-желаните цветове за годината. Нюансът е изключително влиятелен за модната сфера, както и основен „партньор“ в съдържанието на модните инфлуенсъри.

5-те любими продукта на българина

Дори и по време на локдаун и пандемия, най-желаните артикули за българския потребител са в категорията дамски рокли. Интересен факт е, че повечето от тях спокойно биха могли да бъдат носени на различни събития като сватби и кръщенета. Проучване на модната платформа за 2022 г. потвърждава, че най-популярният продукт сред жените по отношение на кликове е роклята с флорални мотиви.

Освен, че придава женственост и нежност на всяка една дама, роклята е универсален артикул и може да се носи за различни поводи. Например, комбинацията между флорална рокля с най-харесваните кецове Liu Jo Silvia, би могла да се носи както по време на работа, така и за вечерно излизане с приятели. Въпреки, че за последните няколко години спортният стил беше най-популярният, категория „кецове“ е доминираща в предпочитанията на българина и за 2022 г., като 5 от топ 10 на най-харесвани продукти са маратонките. Най-популярният модел за всеки пол и възраст е Adidas Runfalcon.

Спортните марки са сред най-популярните на българския пазар. Сред топ 3 фаворитите на потребителите се нареждат Nike, Guess и Adidas, следвани от Liu Jo, Puma и Hugo Boss. Техните продукти бяха харесвани и добавени в списъците с желания на българите за изминалата година.

Какво е SMARTORIAL?

И един любопитен факт – търсенето на думата „smartorial“ в Google се е увеличило повече от два пъти през 2022 г. Какво означава? Терминът идва от италианския лейбъл „Canali“, който определя Smartorial като комбинация от желанието за носене на “спокойни” дрехи и желанието да се обличаш по изискан начин. А дали това ще бъде трендът за 2023?