fbpx Въпреки пандемията, хората планират пътувания и ваканции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Въпреки пандемията, хората планират пътувания и ваканции

Пандемията COVID–19 чертае нови правила за пътуване и въпреки че вирусът продължава да се разпространява,  проучване на агенция eSky показва, че 63% от анкетираните не се страхуват да пътуват в контекста на коронавируса. Прави впечатление, че главно хората във възрастовата група над 54 години се страхуват да пътуват поради пандемията COVID-19.

Освен това 74% от анкетираните мечтаят за нови пътувания по време на карантината, засилен интерес по време на т.нар. ограничения за пътуване. Интересно е да се отбележи, че процентът на жените и мъжете е еднакъв (около 74%), като жените са една идея по-категорични при отговора на този въпрос.

Сред потребителите, които са били на почивка през 2019 г. 50% са я прекарали в чужбина, а над 46% в България. Прави впечатление, че близо 10% от анкетираните не са са ходили на почивка през миналата година.
Хората, които планират ваканция, все още обмислят къде да отидат: 48% казват, че искат да отидат в чужбина, а други 43% обмислят България, като най-вероятно чакат информация за отварянето на границите и възобновяването на полетите. Клиентите на eSky.bg могат да се считат за активни пътуващи, тъй като 80% от тях са пътували в чужбина през последните 12 месеца.

Тази година потребителите на eSky, активно планират пътуванията си в чужбина, като смятат, че ограниченията ще отпаднат скоро.

Проучването показва, че 76% от потребителите планират пътуване извън България тази година, а 71% планират ваканция това лято: 34% от тях искат да пътуват възможно най-скоро, а други 33% - в следващите 3 до 6 месеца. Заслужава си да се спомене, че 43% от анкетираните са заявили, че възнамеряват да използват помощта на онлайн туристическа агенция при самото планиране.

Ваканция 2020

48% от анкетираните са отговорили, че желаят да прекарат почивката си в чужбина тази година, с 2 процента по-малко от миналата година, когато е нямало ограничения. Това следва да значи, че пандемията не е повлияла много при избора на потребителите на eSky. 44% от запитаните искат да прекарат ваканцията в страната тази година, а 20% все още не знаят.

Самолетът е предпочитаното средство за транспорт при пътуване в чужбина за 63% от анкетираните, а на второ място са хората, които предпочитат да пътуват с кола (26%). Това донякъде е нормално, имайки предвид предпочитанията на българите при пътуване до южната ни съседка Гърция.
55% от анкетираните предпочитат настаняване в хотел, 26% предпочитат къщи за гости, 18% - летни къщи и 16% биха избрали апартамент.

Дестинациите в България за 2020 г.

При желаещите да прекарат ваканцията си в България тази година, 76% биха отишли на море, 40% - на планина, 12% - на вила и 9% в близост до мястото, където живеят.
Предпочитаният тип настаняване в България са хотелите с 50%, следвани от къщите за гости с 38% и летните къщи с 27%.

Предпочитаните дестинации за в бъдеще

Сред топ дестинации за пътуване в чужбина, които клиентите на eSky имат предвид през 2020 г. са: Гърция, Италия, Испания, Германия, Турция, Франция, Австрия, Малдиви и т.н. Сред топ дестинациите, до които анкетираните са пътували при последното им пътуване в чужбина са: Германия, Италия, Гърция, Великобритания, Испания, Турция, Австрия, Франция, Нидерландия Сърбия, Унгария и други. Сравнявайки сегашните предпочитания с тези отпреди, забелязваме, че няма особени разлики, като списъкът с дестинациите е идентичен, с минимални разлики. Това показва, че независимо от пандемията, предпочитанията на анкетираните са останали непроменени.

Що се отнася до следващото пътуване, най-важните фактори, които хората вземат предвид са: цената (63%), безопасността (48%), дестинацията (39%), превозното средство (18%) и продължителността на пътуването (16%).

Тази година сред елементите от офертата за пътуване, които биха насърчили хората да направят резервация, преобладава ниската цена (44%). Безплатната анулация и безплатната промяна на резервацията също са важен компонент, когато клиентите искат да направят резервация - съответно с 25% и 24%. Важно е, разбира се, офертата да е от надежден партньор - 24%.

По света

Потребителите на eSky в Бразилия имат най-големи притеснения към момента - 31% заявяват, че не се страхуват от пътуване. Що се отнася до другите страни… В Румъния 59% от анкетираните са посочили, че коронавирусът не ги кара да се страхуват. Във Великобритания 43% от запитаните са с подобно мнение, а в Полша - 55%. Трябва да се отбележи, че страхът от пътуването е свързан с настоящата ситуация в отделните страни.

Както в България, така и в Полша и Румъния над ¾ от потребителите планират пътуване в чужбина тази година. Малко по-малко, 64% от анкетираните във Великобритания също ще пътуват в чужбина тази година. Това потвърждава извода, че хората, които пътуват редовно, не са променили радикално своите планове за пътуване заради COVID-19. Ситуацията е различна зад океана – в Бразилия, където 32% от потребителите в страната са заявили това. Тази цифра се дължи отчасти на пандемията, но от друга страна и на високия дял на вътрешните пътувания в Бразилия.

Потребителите на eSky в Полша, Румъния, Бразилия и Великобритания планират ваканция тази година. Повечето от тях казват, че определено ще отидат на почивка, ако е възможно. Най-висок е резултатът в Полша - 76% от отговорилите с определено да и да, ако това е възможно. Във Великобритания резултатите са най-ниски (48% от анкетираните планират ваканция тази година). Основната причина и тук остават ограниченията за пътуване.

Като цяло по-голяма част от пътуващите редовно потребители на eSky планират пътуване в чужбина тази година. Дестинациите за почивка за потребителите на eSky извън България са подобни на тези на българите. Испания, Гърция, Италия, Франция и Германия са топ за европейските пътешественици. За пътуващите от Бразилия ТОП 5 държави са: Португалия, САЩ, Италия, Испания и Франция.