fbpx За какво отиват парите на милиардерите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За какво отиват парите на милиардерите

За какво отиват парите на милиардерите

Ернесто Бертарели, състояние $ 10,3 млрд., хоби - Мореплаване
На възраст, в която повечето деца учат умножение и деление, Ернесто Бертарели изучавал фармацевтичния бизнес. Баща му, който управлявал империята “Сероно”, го водел на всички съвещания на борда на директорите, както и на вътрешнофирмените конференции, а малкият Ернесто бил едва на 7 години. Това би било изключително натоварване за всяко дете, но Бертарели открива свободата в италианското Средиземноморие.
Милиардерът описва плаването като абсолютната свобода на духа. “Останах изненадан, когато баща ми позволи да покарам гумената лодка - та той до този момент не ми позволяваше да карам дори мотопед” - спомня си Ернесто, който в момента управлява наследената от баща си фармацевтична империя. Излишно е да казваме, че отдавна не кара надуваеми лодки - напротив, в момента притежава един от най-добрите в света мореплавателни екипажи. Заедно с екипажа си печелят вече втора година поред най-престижното мореплавателно състезание America’s Cups.
Може би ще кажете, че това хоби не е кой знае колко оригинално - повечето милиардери се увличат по мореплаването - притежават огромни яхти или си купуват екипажи, които да участват в състезанието. Това е така, но от тях няма нито един, който лично да участва и да печели голямата награда вече две години поред.

Уорън Бъфет и Бил Гейтс, състояние $ 62 млрд. и $ 58 млрд., хоби - Бридж
Уорън Бъфет и Бил Гейтс са запалени фенове на играта Бридж. Освен че участват в големите шампионати, те играят и онлайн заедно с всички останали почитатели на играта (Гейтс използва прякора “Chalengr”, а Бъфет - “T-Bone”).
Двамата милиардери се надяват да възвърнат популярността на играта като финансират програми за изучаване на Бридж в няколко начални училища.

Дейвид Дъфийлд, състояние $ 1,3 млрд., хоби - Шнауцери
Софтуерният милиардер е обсебен от любовта си към породата Мини Шнауцер. Тези кучета са селектирани в Германия - те са т. нар. “джобен формат” и дори не са от скъпите породи.
Дъфийлд е убеден, че неговият шнауцер Мади му е помогнал да се справи със стреса в работата, особено в началото, когато основал своята компания. “Мади беше моят фар в бурното море”, често обича да казва той. Когато през 2007 г. Мади умира, Дейвид и жена му основават фондация, посветена на любимото им куче. Досега те са дарили на фондацията над $ 300 млн. за спасението и здравето на котки и кучета от всички породи.

Бил Грос, състояние $ 1,3 млрд., хоби - Пощенски марки
Известният борсов търговец Бил Грос е също и изтъкнат филателист. “Като търговец на акции винаги съм искал да имам доходно хоби” - се шегува Грос.
Не на шега, обаче той притежава една от най-големите колекции на марки в света, в която могат да се открият марки, струващи десетки (а може би и стотици) хиляди долари. Само за последните десет години цената на някои от тях се е повишила поне три пъти.
От 2006 г. в поведението на ексцентричния милиардер се наблюдава интересна промяна - той започва да продава на търг едни от най-ценните си марки, а парите използва единствено и само за благотворителност.

Ралф Лорън, състояние $ 4,2 млрд., хоби - Луксозни коли
Дизайнерът Ралф Лорън притежава едни от най-редките модели автомобили в света. В колекцията му се нареждат Бентли Blower от 1929 г., Ферари 250 GTO от 1962 г. и много други. Повечето от колите му биха минали $ 1 млн. всяка, ако се продадат на търг. Колекцията от класически автомобили успява да впечатли дори хората на изкуството и музеят за изящни изкуства в Бостън посвещава цяла изложба на неговото хоби. За да поддържа в добро състояние своя автопарк, Лорън е наел цял екип от специалисти.

Франсоа Пино, състояние $ 16,9 млрд., хоби - Модерно изкуство
През целия си живот Франсоа Пино работи, за да изгради империята си. Днес всеки познава краля на лукса - той притежава едни от най-големите луксозни марки в света, една от тях е Гучи. Неговата страст е съвременното изкуство. През 2005 г. той купува Palazzo Grassi -
замък от 18-ти век, който се намира на Канале Гранде във Венеция. Въпреки че сградата разполага с 27 000 кв.м, в нея той успява да побере само 20 % от грандиозната си колекция. Сред творбите, които Пино е закупил през годините има платна на Пикасо и Анди Уорхол. В момента колекцията му наброява 2 000 произведения на изкуството, които се оценяват над $ 2 млрд.

Дейвид Рос, състояние $ 1,4 млрд., хоби - Опера
Дейвид Рос не обича да дава интервюта и да се снима - много рядко ще откриете нещо за него в пресата. Телекомуникационният магнат, обаче си е избрал хоби, което успява да го покаже в светлината на прожекторите поне веднъж годишно. Той е голям ценител на оперната музика. Дори е направил изключително луксозна акустична зала с 300 места в своето имение. Там Рос кани отбрани членове на общес-твото на грандиозен годишен оперен концерт. Интересното е, че всяка година се канят различни изтъкнати изпълнители, но винаги се представят едни и същи опери - “Сивилския бръснар” и “Фалстаф”. Това са двете най-любими произведения на ексцентрика и те никога не му омръзват.

Насер Халили, състояние $ 1,3 млрд., хоби - Ислямско изкуство
Насер Халили притежава колекция от 20 000 предмета на ислямското изкуство. Това е най-голямата частна колекция в света. Неговата страст е ключова за придобиването на богатството му. Халили е единственият милиардер, чието благополучие идва директно от изкуството . “Купувах 50 творби за $ 100 000. В продължение на година ги изучавах и избирах 5-те най-добри от тях за мен. Останалите продавах за $ 500 000” - казва той. Така с течение на одините се сдобива не само с най-голямата, но и с най-ценната колекция на ислямското изкуство.

Facebook коментари