Колко ни предпазва козметиката от слънцето?

Въпреки, че това лято едва ли можем да се оплачем от много слънце, нека не забравяме, че то неговото лъчение е постоянно, дори и да не го виждаме пряко. Специалистите не спират да алармират, че не трябва да излизаме навън без да сме сложили подходящата предпазна козметика. Още повече, ако сме на плажа. Ето какво споделя д-р Сияна Живкова, дерматолог от Jewel skin clinic. 

Д-р Живкова, кои са оптималните слънцезащитни фактори в зависимост от типа кожа, за да се придобие тен и може ли да се получи той на всяка цена, ако кожата е много бяла?

- Най-общо казано, факторът означава минутите, в които имаме стопроцентова фотозащита - ако той е 20, значи, че 20 минути човек е напълно защитен от слънцето. След това въздействието на продукта намалява. Най-високият 50 фактор дава защита до горе-долу 2 часа. Факторът 50+ означава около 50 минути максимална фотопротекция, след което защитата намалява. За това е необходимо отново да нанесем крема, в противен случай все едно сме се намазали само с тоалетно мляко. Следователно повече време, прекарано на слънце придобиваме тен, независимо от фактора, който сме използвали. Освен това не бива да забравяме и механичната защита - шапка с козирка, лека дреха, чадър и най-вече да не се излагаме в часовете на активно слънцегреене – от 12 до 16 часа. Не на последно място трябва да се пие много вода, сокове и други течности, за предпочитане без алкохол.

Какви продукти за слънцезащита трябва да използват хората с атопична, много чувствителна кожа и такива с акне?

- Специализирани, изписани от дерматолог.

Има ли минуси високият слънцезащитен фактор?

- Не. Разликата е в химичния филтър, но като текстура и поносимост нещата се развиват в посока на оптимален комфорт.

Съществува ли слънчева алергия, резултат на какво е, има ли как да се предпазва?

- Около 15 % от хората са изпитвали т. нар слънчева алергия. Слънчевата алергия не води до образуването в организма на антитела, насочени срещу определен алерген, а само наподобява кожните промени, предизвикани от алергична реакция. По-подходящо би било заболяването да се нарича светлинна уртикария или полиморфна светлинна дерматоза.

Причината за появата на този кожен проблем е слънчевата светлина, особено нейното UV лъчение (UVA- и UVB лъчи). Той се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Може да възникне във всяка възраст, но се проявява в по-голяма степен при деца и младежи. Лечението се състои основно в предпазването на кожата от UV лъчението.

Това може да се осъществи чрез подходящо облекло - шапка, риза, дълги панталони. Вече съществуват текстилни материи, които има специално UV покритие и се ползват за изработка на дрехи. Прекратяване излагането на слънце между 11 и 15 часа, когато UV лъчението достига своя максимум, също е особено важно. Използване на слънцезащитни кремове с висок фактор на защита е задължителен. Възможно е прилагането на медикаментозна терапия.


 

Facebook comments