fbpx Българка ще се обучава в Международния институт по флорален дизайн в Холандия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българка ще се обучава в Международния институт по флорален дизайн в Холандия

Българка ще се обучава в Международния институт по флорален дизайн в Холандия

Професионалната общност на флористите и почитатели на цветята се събраха в края на април във Варна за традиционния Конкурс за флористи, организиран от Посолството на Нидерландия у нас. За шести пореден път дипломатическата институция организира цветната надпревара в чест на Националния празник на страната – Денят на Краля. Престижното състезание се проведе за първи път в морската столица по време на дните на изложението Grand Флора в най-големия търговски център в града Grand Mall .
 
Радослава Вълканова от Бургас грабна големия приз, който е едноседмичен курс по флорален дизайн в световноизвестния Бурма институт в Нидерландия. На второ място се класира Вероника Атанасова от Варна, а на трето – Емилия Николова от Поморие.
 
В надпреварата се включиха 22 участници от София, Пловдив, Варна, Бургас, Поморие, Хасково, Враца, Сливен, Троян, Каварна, Пазарджик, като основната тема на аранжировките бе „Море от лалета“. 3000 цветни стръка, от които 1500 лалета бяха доставени от Градина Мимоза специално за конкурса. 
 
 
Журито беше председателствано от световното име във флористиката Жаклин Бурма, в състава му бяха още Жаклин ван Оорсхот – съпругата на посланика и Цветелина Бондева – председател на Асоциацията на флористите в България. Участниците бяха оценявани по десетобалната система по критериите цвят и въображение.
Преди състезанието Жаклин Бурма демонстрира аранжировки и представи института по флорален дизайн, който тя ръководи. От 30 години популярният международен Бурма институт (Boerma Instituut) по флорален дизайн в Аалсмеер, Нидерландия провежда национални и международни курсове за професионална флористика. Преподаватели в института са изтъкнати професионалисти в областта на флоралното обучение, демонстрации и семинари. Директорът на института – Жаклин Бурма е посветила живота си на цветарския бизнес. Тя е уважаван демонстратор на много цветарски форуми в Европа, Америка, Китай, Тайван и Япония. 
 
Посланикът на Кралство Нидерлания у нас Н.Пр. Том ван Оорсхот се обърна към участниците с думите: „Голямо удоволствие е за мен да ви приветствам с добре дошли на конкурса. Избрахме Варна, защото това е един от най-важните икономически центрове в България, а и заради помощта на „Градина Мимоза” и специално на Луиза Георгиева, носител на двете поредни първи награди от Националния конкурс за аранжори.   Нидерлания е най-големият износител на цветя за Европейския съюз с експорт около 8 млн. евро годишно. „Кажи го с цвете“ е типично нидерландски израз - когато се срещаме, когато се сбогуваме, когато обичаме, когато се женим, ние винаги изразяваме чувствата си с цветя. Затова общуването с цветята е от голяма важност за нас, нидерландците.“ Н. Пр. Том ван Оорсхот използва възможността да предаде на варненци поздрави от побратимения град Дордрехт, като отбеляза, че двата града си приличат не само заради прекрасния си изглед към морето, а и заради хората, които ценят красотата.