fbpx 80% от българите ще почиват това лято | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

80% от българите ще почиват това лято

Осемдесет процента от българите са планирали почивка за лятото, показва проучване на ПРОФИ КРЕДИТ в България, Полша, Чехия и Словакия. Южната ни съседка се оказва предпочитана дестинация за сънародниците ни (39% от почиващите). Следват я Турция – 17%, Италия – 14%, и Испания – 11%. Две трети обаче са избрали черноморските плажове и ваканция в планината. Основният транспорт, използван от сънародниците ни за почивка е автомобилът (80%), 20% предпочитат автобус, а 16% - самолет. Половината от почиващите българи предпочитат да отсядат в хотел, а 40% - в апартамент под наем. Любителите на каравани и палатки са 16%. Някои комбинират различни места за настаняване и затова процентът е повече от 100.

 

Осемдесет и седем процента от поляците планират да отидат във ваканция, за която ще похарчат средно 1800лв., а сумата, която ще отделят най-голяма част от тях е 1350лв. Близо половината от тези, които ще почиват, ще останат в страната, а 54% ще предпочетат да отдъхват в чужбина, като най-популярната дестинация за поляците е Испания.

Гърция (12%) и Хърватия (10%) също са популярни дестинации сред поляците.. Те предпочитат да пътуват за ваканцията си с кола (60%) и ще похарчат най-голяма сума в сравнение с анкетираните от другите три страни. В апартамент или ваканционна къща ще отседнат 41% от тях.

 

Всеки четвърти чех няма да има лятна ваканция, а една трета от словаците ще останат вкъщи. Тези, които ще пътуват, ще предпочетат в най-голяма степен Хърватия. Най-малко средства за почивката си ще похарчат чехите – 1300лв, словаците – 1340лв, а българите – 1260лв..

За да не се лишат от почивка, всеки втори българин е готов да осигури средствата за ваканцията си със заем, за да може ваканцията да съответства на стандарта на живот на всеки. “Не е препоръчително да вземем заем за екзотична дестинация и после да имаме проблем с изплащането на кредита заради неколкодневна ваканция,“ съветват обаче специалистите.