fbpx Всеки втори иска да е ИТ специалист | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Всеки втори иска да е ИТ специалист

Водеща снимка
Да

Всеки втори иска да е ИТ специалист

Професионалистите, решили да се развиват в ИТ сектора през 2020 без предишен опит в сферата, са се увеличили драстично спрямо 2019. 46,94% от младшите специалисти са се насочили към кариера в ИТ сектора. Това сочат данните от най-голямото кариерно събитие за квалифицирани кадри - Career Show.

Причините за засиления интерес към кариерно развитие в сферата на информационните технологии са комплексни, но ясно обусловени от стабилния растеж в ИТ индустрията и превръщането ѝ в един от движещите фактори на българската икономика. По данни на Българската асоциация на софтуерните компании за състоянието на софтуерния сектор в България към 2020 година, ИТ индустрията е най-бързо растящата, с 10% ръст на приходите през 2020 на фона на 5.5% спад на БВП на страната.  

В допълнение ИТ секторът държи първенство по размер на възнаграждения и предлагани възможности. Според информация на Националния статистически институт, средната месечна заплата в сектора е достигнала 3500 лв през последното тримесечие 2020 година - почти 3 пъти над средното за страната. От своя страна, отворените позиции за технически специалисти варират между 2-3 хиляди като прогнозите са да се увеличат двойно в следващите няколко години, а нуждата от ИТ специалисти нараства осезаемо.

Според класацията на HackerRank, България се нарежда на 12 място сред 50-те държави с най-добри разработчици на софтуер и на 2 място сред Java разработчиците. Като един от най-популярните езици за програмиране, ясно изразено предпочитание към Java се забелязва и при анализ на уменията както на младшите, така и на опитните ИТ специалисти, като HTML/CSS и SQL са следващите по популярност.

Засиленият интерес към кариерно развитие в ИТ сектора и “гладът” за технически специалисти не означават безпроблемен процес по подбор на персонала. Нарастващото количество кариерни възможности в сектора и високите изисквания както от страна на работодателите, така и от страна на кандидатите, създават предпоставки за множество предизвикателства пред търсещите и предлагащите работа.

Facebook коментари