fbpx САЩ са четвъртият по големина инвеститор в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

САЩ са четвъртият по големина инвеститор в България

Американска търговска камара в България (АТК) обсъди стратегически теми с Правителството, сред които бяха устойчивото икономическо развитие, върховенството на закона, образованието, енергийната стратегия (в т.ч. диверсификация и декарбонизация), здравеопазването, обществените поръчки и др. Всички те са сред Приоритетите на АТК и са идентифицирани от Комитетите на Дискусията посрещна над 250 гости в Гранд Хотел Милениум София.

Със събитието Камарата отбеляза 120 години от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ.

В събитието взеха участие акад. Николай Денков, министър-председател на Република България, Асен Василев, министър на финансите, проф. Галин Цоков, министър на образованието, Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, както и заместник-министрите Мартин Гиков (иновациите и растежа) и Емил Дачев (правосъдие), които взеха участие в дискусията с Камарата. Сред гостите бе и Андреа Брулет-Родригез, заместник-посланик на САЩ у нас.

Нашето последно проучване за американските инвестиции в България показва, че има значителен ръст на инвестиции от САЩ и Канада у нас. Тези впечатляващи данни носят нов прочит за значимостта и дългосрочните взаимоотношения в редица области.

Обаче, други наши данни, доклади и нашият опит в Камарата показва, че този ръст би могъл да е още по-голям, ако в България се прилага в по-голяма степен принципа на върховенството на закона, премахне се ненужната бюрокрация, и обществените поръчки в редица сектори станат по-прозрачни. Ние сме готови да работим заедно, за да направим България едно по-добро място за инвестиции и за нейните граждани.“ – посочи Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в България при откриване на събитието.

Инвестициите на САЩ в България за периода 1990 – 2022 възлизат на над 5,5 млрд. лв. В сравнение през 2018 г. проучването е отчело над 4 млрд. лв. Те са създали почти 41 000 работни места в регионите на Разград, Севлиево, Исперих, Добрич, Велико Търново, Раковски, София и др. Повечето от Американските инвеститори са съсредоточени в секторите „Производство“, „Енергетика“, ИКТ и търговия. В други седем сектора присъстват значими компании от САЩ също.

ПЧИ от Канада у нас достигат стойност от 1,1 млрд. лв. (в сравнение с данните на БНБ те са едва 90 млн. лв.). Те са създали близо 5 200 работни места в три региона у нас.

Наблюдава се устойчив ръст на стойността на българския износ за САЩ от 404 млн. щ.д. до 1,1 млрд. щ.д. през 2022 г. В сравнение с общия износ на България, които е в размер на малко над 50 милиарда щ.д. през 2022 г., това означава, че износът за САЩ представлява 2% от общия износ на страната ни.