fbpx Боливуд може да докара индийски туристи у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Боливуд може да докара индийски туристи у нас

Боливуд може да докара индийски туристи у нас

Индийският продуцент Мукеш Бхат прие поканата да заснеме филм в България. Той е един от водещите продуценти в Боливуд и председател на гилдията на индийските филмови продуценти. Произхожда от най-старата индийска фамилия във филмовото изкуство, чиито филмопроизводство стартира преди повече от 80 години. Бхат има заснети повече от 60 филма, които са хитове на индийския пазар.
Разходите за заснемане на филм в България са с около 40% по-ниски в сравнение с други европейски държави. В средата на следващата година предстои да бъде организирана опознавателна обиколка у нас на Мукеш Бхат, заедно с режисьор, сценарист и оператор от неговия екип. Очаква се след това те да заснемат първия си филм в България, като в процеса ще бъдат ангажирани около 60 души.
Това би бил и сериозен шанс за туризма в страната ни, стана. Българските курорти и хотели, както и общините, биха имали интерес също да поканят индийският екип, защото това е потенциална инвестиция в последващи туристически посещения. Особеност на азиатската държава е, че в Индия Боливуд е религия и най-ефективният начин да се промотира туризма на една страна е да се заснеме боливудски филм в нея.
Индийският турист е на първо място по разходи при екскурзии в Сингапур, Обединените арабски емирства, Малайзия и Тайланд, сочи статистиката. През тази година индийските туристи са похарчили с 28% повече средства за почивката си извън Индия, спрямо 2011 г. След заснемането на хитов индийски филм в Испания, испанският борд по туризъм например е отчел 600 хил. индийски туристи, желаещи да посетят локациите, заснети във филма. Аналогични резултати има в Чехия, Ирландия и Германия.