fbpx Какви са стереотипите за красота? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Какви са стереотипите за красота?

Под 2% е представянето на хората с увреждания и членове на LGBTQ+ общността в онлайн рекламите. Данните показват също, че по-голямата част от хората (54%) смятат, че в дигиталните реклами липсва културно разнообразие, като 71% изразяват мнението, че очакват брандовете да са инициатори за това да има повече разнообразие и приобщаване.

След като приключи 2020 г. с 20 милиона клиенти и се наложи като иноватор в индустрията за красота, провокирана от тези статистики, този месец beauty-tech компанията FOREO представи новата си кампания „Be YOUnique“. Инициативата (видеото за нея тук) е уникален проект, даващ възможност на потребителите по цял свят да номинират личност, която олицетворява за тях идеал за красота, без да се съобразяват с обществената представа за това. Целта на кампанията е именно да сложи край на стереотипите и етикетите и да наложи една нова, по-реална представа за красота. Хиляди фенове от различни държави вече се присъединиха към „Be YOUnique“, като посетиха уебсайта на марката и номинираха своя уникален герой. Срокът за подаване на номинация е днес, 23 юни, до 23:00 ч. централно европейско време.

„Светът се развива с бързи темпове и индустрията за красота малко изостава. Ние от FOREO винаги сме считали идеала за красота като здрава кожа и да се чувстваме добре със себе си, но сега искаме да направим една крачка напред. За нас „Be YOUnique“ е нещо повече от кампания, това е движение, което стартира органично в рамките на нашето глобално семейство от потребители, и с нея ние искаме да провокираме цялата индустрия за красота към промяна, към развитие в посока толерантност и мотивиране на хората да обичат себе си, да се чувстват добре в собствената си кожа и да не робуват на стереотипи“, коментира Борис Трупчевич, главен изпълнителен директор на FOREO.

В резултат на глобализацията и дигитализацията хората ежедневно са залети с огромни потоци от информация. Освен това що се отнася до обработката на тази информация, модерните потребители се влияят повече от визуалното съдържание. Образът на красотата, тирижиран от медиите, обикновено представлява великолепни знаменитости, слаби модели на бельо, които се усмихват от билбордовете и ни карат да се замислим – заслепени ли сме от този пристрастен идеал за красота? Статистиките показват, че хората с увреждания са недостатъчно представени в онлайн рекламите, като присъстват само в 1,1% от тях, същото се отнася и за членове на LGBTQ+ общността – в 0,3% от тях.

„Интересното е, че бързаме да обвиняваме медиите за това недостатъчно представяне, както и за погрешно изобразяване на определени социални групи, но тук е налице споделената отговорност. Ние като търговски марки изпращаме редовно медийна информация и от тук трябва да започне промяната“, обяснява Трупчевич.

С кампанията „Be YOUnique“ FOREO иска да разбие стигмите и стереотипите за красота. Като част от нея марката стартира експеримент в социалните медии, приканвайки хората да номинират своя уникален герой. FOREO провокира потребителите да разкажат историята на герой от своя живот, който не се страхува да бъде себе си, да променя света с красиви дела и да вдъхновява и другите да бъдат себе си.