fbpx Приемането на еврото у нас вероятно ще се отложи за 2025 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Приемането на еврото у нас вероятно ще се отложи за 2025 г.

Международната рейтингова агенция „Мудис“(Moody’s) потвърди дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. 

Според „Мудис“ България все още може да изпълни целта си за приемане на еврото от 2024 г., но в основния сценарий за страната е заложено, че този процес вероятно ще бъде отложен поне до 2025 година. 

Очакванията на „Мудис“ са, че енергийната криза в Европа няма да отслаби съществено икономическата и фискалната позиция на страната.

Анализаторите отбелязват, че служебното правителство се е оказало ефективно в укрепването на алтернативните маршрути за доставка на газ през Гърция и Турция, както и алтернативни доставки на природен газ, най-вече от Азербайджан.

Прогнозата на агенцията е за подкрепа за кредитния профил на България, произтичаща от перспективата за приемане на еврото, въпреки риска от забавяне.  

От "Мудис" очакват реалният растеж на Брутния вътрешен продукт да възлезе на 2,7 % през 2022 г., след което да се забави до 1,4 % през 2023 г. и посочват, че тези оценки са сред най-стабилните темпове на растеж в сравнение с останалите европейски страни през тази година.

Очакванията са, че инфлацията в страната ще се понижи до 6,0% в края на 2023 г. спрямо 14,3% в края на 2022 година.